Prethodni članak
Sljedeći članak

"Izvanredno stanje" zbog nestanka psa

Moglo bi se kazati – pravo izvanredno stanje u Humu na Sutli izazvao je nestanak jednoga psa.


Moglo bi se kazati – pravo izvanredno stanje u Humu na Sutli izazvao je nestanak jednoga psa. Riječ je o jednogodišnjem zlatnom retriveru Ariju vlasnika Zlatka Vincelja iz Lupinjaka kojemu se od polovine prosinca gubi svaki trag.

Ljubiteljica životinja Sandra Pernjek (22), koja i sama ima trogodišnju zlatnu retrivericu Nelly, uputila je otvoreno pismo humskom načelniku u kojemu tvrdi da su članovi Lovačkog društva ustrijelili psa Arija nedaleko od kuće.

Pismo načelniku

– Taj pas došao je prvi put k nama u dvorište prije godinu dana. Bio je star par mjeseci. Nahranila sam ga i vratio se debeo, velik, lijep, nakon tri mjeseca. I od tada je svaki dan dolazi k mojoj kujici Nelly. Od susjeda saznala sam da je riječ o Ariju Zlatka Vincelja koji živi par stotina metara od nas. Ari bi kod nas u igri s Nelly ostajao cijelo poslijepodne – priča s tugom Sandra. Posljednji put Ari ih je posjetio u prosincu. Mislila je kako ga je vlasnik stavio na lanac, a onda je, kaže, preko Facebooka od vlasnikove pokćerke čula da su lovci Arija ubili.

Iako o tome nije imala nikakve dokaze, ožalošćena je pisala načelniku. Počela je sada strahovati za svoju Nelly, koja ne ide od kuće, ali boravi u neograđenom dvorištu, pa ju po noći stavlja u zatvoreni prostor.

Predsjednik Lovačke udruge "Srndać" iz Huma na Sutli Ivan Drašković i svi humski lovci ogorčeni su izjavom Sandre Pernjek.

Drašković: 'Lovci je nisu ustrijelili'

Ivan Drašković, predsjednik Lovačke udruge "Srndać"

– To što je ona javno napisala tendenciozno je i uvredljivo jer bez ikakvih dokaza svaljuje krivicu za mogući nestanak psa na našu lovačku udrugu. Riječ je o neutemeljenoj optužbi i uvredi za što se zadovoljština traži i na sudu. Naši lovci sasvim sigurno nisu ustrijelili ni jednog psa lutalicu jer je to posao veterinarskog higijeničara. Njezina je tvrdnja za sve nas lovce i neukusna jer smo mi ljubitelji pasa i jako dobro znamo vrijednost čistokrvnog psa, a pogotovu zlatnog retrivera. Sandra Pernjek nije navela gdje je završila navodna lešina, a skloni smo vjerovati da će psa uz dobru nagradu i uporniju potragu pronaći živog u širem okružju Lupinjaka (Dobovec u Sloveniji, Đurmanec ili Kostel) jer tako atraktivnog i skupog psa mnogi žele imati za kućnog ljubimca – ispričao nam je Ivan Drašković.

Humski načelnik Zvonko Jutriša očitovao se o cijelom događaju isključivo vezano uz Odluku koja precizira uvjete za držanje pasa. U čl. 7. piše da se kućni ljubimci koje vlasnici imaju iz hobija drže u pravilu unutar stambenih prostorija ili unutar ograđenog prostora, a ako se izvode na ulicu, moraju se voditi na povodniku.

Ivan Drašković rekao je kako se, prema saznanjima humskih lovaca, ni vlasnik Arija, niti vlasnica Nelly nisu pridržavali citirane odluke. Sandra Pernjek je u razgovoru s novinarom shvatila i priznala da se u pismu načelniku malo zaletjela s neprovjerenom izjavom, ali je u tom trenutku, ističe, bila jako pogođena nestankom Arija.

Vlasnik Arija Zlatko Vincelj pak nikog izričito ne optužuje za nestanak svojega psa, no prisjeća se da je njegov ljubimac nestao baš u vrijeme kada su lovci imali lov na srnu.

– Ako je pas ubijen i zakopan, iza toga je pao snijeg i pokrio moguće tragove – rekao je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook