Prethodni članak
Sljedeći članak

Izložba fotografija specijalne policije Domovinskog rata “Barun"

Umjetnički fotograf g. Damir Hoyka fotografirao je 43 ratna vojna invalida, kao odgovor na prozivanje branitelja i ratnih vojnih invalida u javnosti i njihovo predstavljanje kao privilegirane skupine građana.


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun”,pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Zlatara te medijskim pokroviteljstvom Radio Zlatara,organizira izložbu fotografija pod nazivom “Dani poslije 2” koja će biti postavljena u Galeriji izvorne umjetnosti u Zlataru od 10. do 17. svibnja 2013.

Svečano otvorenje izložbe biti će 10. svibnja u 18 sati. Na otvorenje su pozvani predstavnici institucija,udruga,vjerske zajednice i političkih organizacija iz Krapinsko-zagorske županije i šireg zlatarskog područja. Otvorenje će svojim nastupom uveličati glazbeni zbor Srednje škole Zlatar izvedbom svečane himne Republike Hrvatske.

Fotografije su od 2010. godine postavljene diljem Hrvatske a ovo je prvo postavljanje u našoj županiji.

Radi se o fotografijama ratnih vojnih invalida koje je snimio naš poznati fotograf Damir Hoyka po narudžbi Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba koja je pokrenula projekt „Privilegirani, povlašteni ili ponosni“, u sklopu kojeg je pripremljena ova izložba „Dani poslije“.

Umjetnički fotograf g. Damir Hoyka fotografirao je 43 ratna vojna invalida, kao odgovor na prozivanje branitelja i ratnih vojnih invalida u javnosti i njihovo predstavljanje kao privilegirane skupine građana.

S obzirom da je nepotrebno stvorena pogrešna percepcija o nama, Hrvatskim braniteljima i ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata, a posebno o našim “povlaštenim” mirovinama, odlučili su angažirati umjetničkog fotografa g. Damira Hoyku da napravi izložbu fotografija na kojima će se vidjeti naše rane, odnosno ratne “uspomene” koje su nastale kao posljedica krvavog rata za obranu Lijepe naše s naglaskom da su ponosni na svoje rane i ranjavanje jer pripadamo generaciji koja je imala čast i obavezu obraniti, osloboditi i stvoriti demokratsku i europsku Hrvatsku koji su naš narod i svi građani čekali stoljećima.

O razlozima snimanja fotografija sam autor kaže: Serijom fotografija ‘Dani poslije’ nastojao sam stvoriti vizualni poticaj na razmišljanja o položaju ratnih vojnih invalida u poslijeratnim društvima. Likovi bivših branitelja sami po sebi bremeniti su pričama i zato sam se odlučio za jednostavan, ali eksplicitan prikaz koji će gledatelju ostaviti punu slobodu imaginacije pri učitavanju misli u promatrane fotografije. Ne znam hoće li publiku više zaintrigirati razmišljanja o povijesti ljudi na fotografijama ili o njihovom svakodnevnom životu, ali vjerujem da su dečki iz HVIDR-e hrabrošću i povjerenjem da s javnošću podijele svoje ozljede omogućili stvaranje jedinstvene fotoserije čiji je jezik razumljiv svim narodima svijeta – kao opomena protiv rata i podsjetnik na društveni položaj onih koji su u ratovima nastradali.

Pošto je jedan od ciljeva osnivanja i postojanja Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun” promicanje istine o Domovinskom ratu ali i zauzimanje za svakog branitelja,poglavito one koji su najteže stradali,čast nam je što smo dobili povjerenje vlasnika fotografija,pokrovitelja i svih onih koji su na neki način uključeni u organizaciju izložbe kako bi ista bila po prvi puta postavljena u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ona je jedan od dijelova aktivnosti naše Udruge usmjeren ka promociji istine i vrijednosti Domovinskog rata.

Cilj nam je da izložbu vidi čim veći broj građana naše županije a posebno mladi. Grad Zlatar smo odabrali za prvo postavljanje izložbe iz razloga što je u njemu bila baza Specijalne jedinice policije iz koje smo odlazili na sve borbene zadatke u Domovinskom ratu. Namjera nam je u narednom razdoblju izložbu postaviti i u ostalim gradovima naše županije.

Izložba će biti otvorena svakoga dana od 10. do 17. svibnja u vremenu od 17 do 20 sati a uz prethodnu najavu v.d.ravnateljici Galerije Tihani Kunić na broj 0914050635 ili tajniku Udruge na broj 0989073792 moguće je razgledavanje izložbe tijekom cijelog dana

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook