Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo kako ćete dobiti 60.000 kn za uređenje obiteljske kuće

Vlasnici obiteljskih kuća, sagrađenih legalno, mogu početi s pripremama za sudjelovanje na natječaju za dobivanje dijela bespovratnih sredstava za zamjenu vanjske stolarije, uređenje fasade, krova...


Vlasnici obiteljskih kuća, sagrađenih legalno, mogu početi s pripremama za sudjelovanje na natječaju za dobivanje dijela bespovratnih sredstava za zamjenu vanjske stolarije, uređenje fasade, krova, povećanje učinkovitosti sustava grijanja i prozračivanja, piše slobodnadalmacija.hr

Vremena za pripreme imaju dovoljno budući da je ovih dana, točnije 26. ožujka 2014. godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio na svojoj web stranici “Javni poziv za prikupljanje ponuda jedinica lokalne i područne samouprave za neposredno sufinanciranje povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća”.

Natječaj je raspisan na temelju Programa energetske obnove obiteljskih kuća koji je na prijedlog Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša i prirode donijela Vlada RH, a provodi ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupno 207,5 milijuna kuna

Nakon što se zainteresirani gradovi i općine jave na fondov javni poziv, a mogu to učiniti tijekom cijele ove godine, s njima se sklapa ugovor, a onda oni raspisuju natječaj na koji se mogu javiti građani. Županije, gradovi i općine oko prijave nemaju puno posla: šalju prijavnicu, potvrdu da nemaju nepodmirenih obveza javnih davanja i izjavu da su u svojim proračunima osigurali sredstva za ovu namjenu.

Programom se predviđa obnoviti 2000 obiteljskih kuća godišnje, a vrijednost ukupne godišnje investicije njihove obnove iznosi 207,5 milijuna kuna. Navedeni broj raspoređen je tako da se u svakoj županiji može sufinancirati godišnje 100 obiteljskih kuća. Osim Fonda koji sudjeluje sa 40 do 80 posto što ovisi o području na kojem se jedinica lokalne samouprave nalazi. Županije, gradovi i općine moraju u svojim proračunima osigurati 2,5, pet ili deset posto vrijednosti investicije konkretne kuće.

Prema ovom modelu sufinanciranja građani, ovisno u kojoj jedinici lokalne samouprave žive, mogu za mjere energetske učinkovitosti koje će provesti u svojim obiteljskim kućama dobiti bespovratnih 30 do 60 tisuća kuna. Za primjer, ako se radi o Kaštelima, onda je riječ o desetpostotnom udjelu, a ako je kuća na području posebne državne skrbi (Vukovar, na primjer) onda grad mora osigurati 2,5 posto.

Projektna dokumentacija

Kad se prijavljuje, vlasnik obiteljske kuće mora dostaviti potvrdu o prebivalištu, dokaz da je kuća legalna, da je spreman ulagati vlastita sredstva. Ako netko nije vlasnik (stanuje u kući oca), onda mu je potrebna suglasnost vlasnika. Pritom vlasnik mora biti član uže obitelji. Karikirano govoreći, ne možete zatražiti sredstva za susjedovu kuću makar u njoj stanujete.

To, naravno, nije sve. Uz prijavu treba poslati i projektnu dokumentaciju ovjerenu od strane ovlaštenih inženjera te taj trošak u cijelosti pokriva vlasnik kuće. Energetski certifikat morat će se izraditi nakon obavljenih radova, ali taj trošak spada u ukupne troškove projekta povećanja energetske učinkovitosti te će se u sklopu ukupnih troškova i sufinancirati.

Važno je napomenuti da će sva nabava materijala i svi obavljeni radovi morati biti potkrijepljeni računima.

Vremena ima dovoljno

Što se kriterija za dodjelu sredstava tiče, za sada je sigurno da će na natječaju imati prioritet oni vlasnici kuća koji će kroz projekt prikazati veću uštedu.

Budući da vremena ima dovoljno, vlasnicima kuća najisplativije je dobro se raspitati o svemu, ali čekati da se objavi natječaj i onda dogovoriti izradu dokumentacije za program energetske učinkovitosti.

Svjesni činjenice da se neće sve jedinice regionalne/lokalne samouprave javiti na javni poziv, Fond će, kako je i navedeno u Programu energetske obnove, pratiti regionalnu pokrivenost sufinanciranja građana preko ovog modela, pa će na područjima na kojima se županije, gradovi i općine ne uključe u provedbu Programa razmotriti provedbu pilot-projekta izravnog sufinanciranja građana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook