Prethodni članak
Sljedeći članak

E-recepti: Od sada i u ljekarnu obavezno sa zdravstvenom iskaznicom

Od ponedjeljka, 24. siječnja kod svog liječnika primarne zdravstvene zaštite više ne dobivate kao do sada papirnati lije


Od ponedjeljka, 24. siječnja kod svog liječnika primarne zdravstvene zaštite više ne dobivate kao do sada papirnati liječnički recept. Štampani liječnički recept zamijenio je elektronski, tzv. e-recept. Vaš će vam liječnik recept s propisanim lijekom odaslati putem Centralnog zdravstvenog informatičkog sustava, a vi svoj lijek podižete u bilo kojoj ljekarni.

Naravno sa sobom kod liječnika i ljekarnika obavezno morate ponijeti zdravstvenu iskaznicu. Ljekarnik vas preko matičnog broja pronalazi u računalu, nakon čega vam izdaje lijek. Čini se jednostavno i zasada većih problema nije bilo.

Jedan od ciljeva zdravstvene reforme

Dakle, sav se taj posao obavlja preko Centralnoga zdravstvenog informatičkog sustava u koji su uključeni liječnici primarne zdravstvene zaštite i 11.000 tisuća ljekarni. Pokrivena je cijela Hrvatska. Ministarstvo zdravstva ističe da će se uvođenjem e-recepata smanjiti nepotrebna administracija i čekanje, te poboljšati zdravstvena usluga. Sve su to ciljevi reforme zdravstvenog sustava. U Ministarstvu zdravstva još navode kako će se primjenom e-recepata uštedjeti 15.000.000 kuna na godinu, a koliko je stajalo 50.000.000 papirnatih recepata izdanih u jednoj godini. Za to smo navodno potrošili 77 tona papira.

Da će se ova informatizacija u koju je uloženo 55 milijuna kuna , isplatiti, očekuje se, u roku od dvije do dvije i pol godine.

Dr. Anđelko Glivar, liječnik opće medicine iz Donje Stubice rekao je kako je u ovih prvih par dana primjene e-recepata sve proteklo dobro. No, prije službenog početka, unatrag dva do tri mjeseca ordinacija je bila u probnoj fazi.

Dnevno štampao preko 100 recepata

Dr. Anđelko Glivar

– Sve ovisi o kvaliteti informatičkih veza. Kod nas su programske podrške potpuno 'dotjerane' tako da nije bilo problema. Pacijent obavlja liječnički pregled uz predočenje zdravstvene iskaznice, dok se propisani recept pošalje elektronski. Za 2 do 3 minute recept je u ljekarni. Lijek možete podići u bilo kojoj ljekarni. Odlično će to biti kad su godišnji odmori. Nazovete svog liječnika, propiše vam lijek prema terapiji, a vi ga možete podići u ljekarni koja vam je u tom trenutku dostupna, primjerice na Pagu, ako ste tamo na godišnjem odmoru – pojasnio je dr. Glivar.

Dodaje i kako pacijenti odobravaju ovakav način rada, iako se malo čude i pitaju 'Kaj mi nete niš dali?' Dr. Glivar kaže i kako će njemu uvođenje e-recepata olakšati posao, jer je prosječno dnevno štampao 100 recepata, te da je ministar zdravstva Darko Milinović primjenom e-recepata jednim dijelom opravdao troškove reforme.

I za ljekarnike je ovo promjena u radu, budući da su ovisni o informatičkoj tehnologiji i kvaliteti programa koji imaju. Hoće li to unaprijediti rad ljekarnika te kako se snalaze u prvim danima provjerili smo u ljekarni Crkvenčić u Zaboku.

'I treći dan sve funkcionira'

– Zasada sve dobro funkcionira i nemamo nikakvih primjedbi. O problemima koji su se javljali u probnoj fazi promptno smo obavještavali HZZO, odnosno ispostavu u Krapini i šefa informatičkog odjela g. Ovčarića. Dakle, nedostatke koju su se javljali rješavali smo u hodu – rekla je mag. pharm. Vera Crkvenčić iz Ljekarni Crkvenčić u Zaboku.

– Uvođenje e-recepata je promjena za sve nas, ali u ovom trenutku kada to funkcionira i više nije. Promjena je bila najveća u startu kada se tek kretalo u to, kada je još sve bila nepoznanica. Očekivali smo pad sustava, nestanak struje…, kao što se govorilo da bi se moglo dogoditi u teoriji. No, to se ipak zaista rijetko događa. Sustav i treći dan dobro radi, a to znači da smo dobro pokriveni internetom. Možda će imati probleme ljekarne u mjestima gdje je loš prijem internetskog signala i te stvari će se morati riješiti – dodala je mag. pharm. Crkvenčić. Istaknula je i kako su pacijenti malo zbunjeni, te predložila svakom liječniku da pacijenta mora upozoriti da kod ljekarnika mora ponijeti zdravstvenu iskaznicu jer ljudi još uvijek nisu na to naviknuti. Tu nastaje, kaže, problem. Primjera radi, došla je pacijentica bez zdravstvene iskaznice i rekla da je ovdje čeka lijek.

Lijek možete podići i predočenjem iskaznice dopunskog zdravstvenog osiguranja

– Ja sam se zadnjih par godina i zalagala da pacijenti imaju sa sobom zdravstvenu iskaznicu jer je nama zdravstvena iskaznica bila identifikacija da nije slučajno došlo do krivog unosa podataka kod pacijenta u karton u sistemu. Osim zdravstvene iskaznice lijek možete podići i predočenjem iskaznice dopunskog zdravstvenog osiguranja koja na sebi ima matični broj. Nakon provjere u sustavu da li se prava osoba prijavljuje, recepti se, ako je sve u redu, povuku za dvije do tri sekunde – rekla je Crkvenčić.

Još uvijek se mogu javljati i potvrde koje nisu izdane u elektronskom obliku. Primjerice, ako je propisana terapija za šest mjeseci, onda je ta potvrda izdana u štampanom obliku. Tada se ide po starom sistemu, dakle, po broju potvrde ljekarnik će vam izdati recept. Morate ju ima uza sebe.

– Izdavanja e-recepata ne bi se smjelo zlouporabiti, odnosno neće biti moguće lijek podići na dva mjesta, jer kada u jednoj ljekarni podižete lijek, kada date zdravstvenu knjižicu i skinu se lijekovi s tog dana, vama ljekarnik mora uručiti i izlistati da ste te lijekove primili. Ako sustav ipak padne, i za to moramo biti pripravni, recept će se opet štampani, a kasnije elektronski uskladiti. Provjerili smo kakvo je stanje u Gornjem Jesenju, gdje su imali problema s internetskom mrežom i slabom pokrivenošću signala.

Dr. med. Željko Ćorić iz ambulante opće medicine u Gornjem Jesenju rekao je da su se internetske veze unatrag pola godine popravile i da je sada sve u redu. Potvrdio nam je i da u ovih par dana slanje recepata elektronski funkcionira vrlo dobro. – U Novom Golubovcu također zasada sve funkcionira s internetskim vezama, jedino što često nestane struje, pa bi to moglo zasmetati. Pacijenti se još malo bune, ne mogu se naviknuti na novi način izdavanja e-recepata – rekao je pak dr. med. Josip Labaš iz Ordinacije obiteljske medicine u Novom Golubovcu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook