Prethodni članak
Sljedeći članak

DANI OPASNOG ŽIVLJENJA: Sanirati se mora, a blagajna prazna

Od sredine rujna pa sve do danas, uslijed obilnih padalina – kiše i snijega, erozijsko djelovanje vode na području


Od sredine rujna pa sve do danas, uslijed obilnih padalina – kiše i snijega, erozijsko djelovanje vode na području grada Klanjca uzrokovalo je ove jeseni prvo 7, a ovih dana još dva klizišta. Većinom su stradale nerazvrstane ceste koje iz doline vode u zaselke na bregima.

Došlo je uglavnom do bočnih odrona asfaltne prostirke, uslijed nekvalitetnog i nedovoljno nasipanog materijala kojeg je podzemna voda s padina podlokala i odnijela. Time je otpornost asfaltne trake bila smanjena. Došlo je do njegova pucanja i odlamanja. Na kliznim mjestima, ceste su sužene i opasne za prometovanje.

Prošlog tjedna uslijed obilnog snijega i kiše pojavila su se klizišta u Lučelnici i Letovčanu Novodvorskom. U Lučelnici, podno obiteljske kuće Mladena Gajšeka br. 50 B bočni dio ceste je na dužini od desetak metara usljed klizanja tla kao nožem odrezan potonuo i «odgrizao» komad asfaltne trake. Ako se klizanje nastavi, bit će mu ugrožena kuća smještena desetak metara iznad klizišta.

Ceste se grade loše i na brzinu

- Tog četvrtka ujutro dječak Marko (6), izašao je iz kuće i prvi opazio oštećenje na cesti. Javili smo to gradonačelniku Željku Kolaru, koji je s ekipom došao na uviđaj i obećao da će se klizište ubrzo ali privremeno sanirati – kazala nam je Gajšpekova snaha Štefica Koščak. U sloju cestovne podloge (nasipa) vidjelo se da dio materijala nije dovoljno tlakovan i slabog je kvaliteta, što je slučaj i s mnogim drugim nerazvrstanim cestama po zagorskim bregima. Naime, u želji da se čim prije ostvari projekt «do sake hiže cesta», radilo se na brzinu i ne dovoljno kvalitetno, s obzirom da nestabilni teren.

Do novog klizišta, u Letovčanu Novodvorskom 13 morali smo pješice, jer nam se na cesti ispriječio buldožer kojim Građevinsko-zanatska radnja Gašpar d.o.o., Dragutin sa sinovima Zlatkom i Dubravkom sanira dvostruko klizište na istoj cesti, ali nekoliko stotina dalje, polažući cijevi iznad oštećene ceste, kako bi se oborinske podzemne vode «kontrolirano» odvele u dolinu i time spriječila nova klizišta.

Oko 400 metara odavde prema Novim Dvorima, iznad posjeda Dragice (75) i Josipa Horvatina (83) nastalo je novo klizište, oštetilo asfaltni kolnik, a ugrožava im staru hižu i štalu, dok je novija zidana kuća nešto podalje.

- Nismo mi ni znali što nam je ćudljiva priroda pripremila, jer zbog zime i starosti ne izlazimo često iz tople kuće. A onda sam vidjela traku upozorenja na dijelu oštećene asfaltne ceste. I prije dvije godine je na istom mjestu zemlja počela kliziti, ali se ništa osobito nije dogodilo - veli baka Dragica, ističući da je opasno živjeti na padinama s kojih klizi zemlja.

Gradonačelniku Klanjca Željku Kolaru ovolika klizišta zadaju glavobolju.

- Od 50-ak klizišta koji su se ove godine zbog obilnih padalina pojavile u našoj županiji, jedna petina je na području Klanjca. Imamo ih 9 na nerazvrstanim cestama i 1 na državnoj cesti D205. Izuzimajući Donju Pačetinu i njihovo aktivirano najveće klizište u Zagorju, mi smo, nažalost, ove jeseni najugroženiji. Da bi se klizišta mogla sanirati, potrebno je otkloniti uzroke koji su ih izazvali. Pripremamo potrebnu dokumentaciju za saniranja. Ono dvostruko u Letovčanu Novodvorskom je gotovo sanirano. Samo treba odmah na proljeće položiti novi asfalt na taj dio ceste. Idućeg tjedna sanirat ćemo i najnovije klizište u Lučelnici. Kad bi bilo novca, sve bi išlo brže i lakše. No, naša je blagajna prazna. Nadamo se pomoći Županije, ali ni tamo financijska situacija nije ohrabrujuća - kazao je Željko Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook