Prethodni članak
Sljedeći članak

CRO Demoskop: Josipović najpopularniji, Holy druga, a Karamarko je vodeći politički negativac

Najpopularnija stranka u Hrvatskoj i dalje je SDP, ali rejting im polako pada. Početkom ožujka SDP je imao potporu 22,5 posto birača, što je jedan posto manje nego u veljači.


Najpopularnija stranka u Hrvatskoj i dalje je SDP, ali rejting im polako pada. Početkom ožujka SDP je imao potporu 22,5 posto birača, što je jedan posto manje nego u veljači.

Istraživanje CRO Demoskop, kojeg svakog mjeseca na uzorku od 1300 birača provodi Promocija plus, pokazalo je da rejting SDP-a pada zbog loših rezultata Vlade i sve češćih afera koje se vezuju uz članove ove stranke. Rejting SDP-a posebno je oštetila kupovina novih automobila za 271 milijun kuna, piše Index.hr

Vladu RH trenutno podržava 26,4 posto građana. Prije mjesec dana imali su podršku 29,3 posto birača. No, čak 59,4 posto građana ne podržava politiku aktualne Vlade, dok ih je 14,2 posto neodlučno. Za svoj rad Vlada je dobila ocjenu 2,08. Još slabiju ocjenu, 2,07, dobio je Sabor.

Potpora pada i HDZ-u, kojeg trenutno podržava 20,2 posto birača, što je 0,3 posto manje nego prije mjesec dana. Na rejting HDZ-a negativno utječe politički zaokret udesno; u zemlji u kojoj je petogodišnja ekonomska kriza glavna tema, HDZ ne uspijeva osvojiti simpatije birača prebacivanjem fokusa na teme iz prošlosti.

Orah glavna alternativa na ljevici

Osim dvije najveće hrvatske stranke, izborni prag u ovom trenu prolaze još samo Hrvatski laburisti i Orah Mirele Holy. Laburiste podržava 7 posto birača, dok je Orah u vrlo kratkom roku zadobio podršku čak 5,5 posto birača i može ga se smatrati najvećim pobjednikom ovog istraživanja, s obzirom da ih je u veljači podržavalo 2,9 posto birača.

Razočarani birači s prošlih izbora, uglavnom s lijevog krila, alternativni izbor najčešće pronalaze upravo u Orahu, pokazalo je istraživanje Promocije plus. Među razlozima rasta popularnosti Oraha svakako je i izjava Mirele Holy da će jedan od stupova njene političke platforme biti borba za legalizaciju marihuane, što je popularan stav među mlađim biračima.

HNS ne može bez SDP-a

Ispod izbornog praga i dalje životari HNS, svojedobno treća najmoćnija stranka u Hrvatskoj. Trenutno HNS ima potporu od 4,9 posto birača, čime su se vratili na razinu iz siječnja, nakon što ih je u veljači podržavalo 4 posto birača. Radi se o brojkama kojima stranka Vesne Pusić nikako ne može biti zadovoljna; ukoliko im se rejting drastično ne popravi, HNS-ovci bez koalicije sa SDP-om neće imati zastupnike u idućem sazivu parlamenta.

Na šestom mjestu po popularnosti je Nacionalni forum, kojeg podržava 4,4 posto birača. Stranka Nikice Gabrića također bilježi rast - u veljači ih je podržavalo 3,3 posto ispitanika koji su sudjelovali u ovom istraživanju. Slijede HSS (2,3 posto), HDSSB (2,1 posto), HSP AS (2 posto), Nezavisna lista Milana Bandića (1,7 posto), HSP (1,6 posto), Hrast (1,2 posto), IDS (1,2 posto), HSLS (1,2 posto), HSU (1,7) posto. Ostale stranke imaju ukupno 1,7 posto podrške, a među njima je i Hrvatska zora Milana Kujundžića koju podržava 0,7 posto birača.

No, da će se do idućih parlamentarnih izbora voditi velika borba za glasove pokazuje i podatak da čak 18,5 posto građana još ne zna za koga će glasati.

Vladajuća koalicija i dalje vodi

Kada se promatra podrška koju imaju za sada oformljene koalicije, na prvom mjestu po popularnosti i dalje je aktualna vladajuća garnitura. Koaliciju SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a podržava 27,9 posto birača. Koalicija HDZ-a, HSS-a, HSP-a AS, BUZ-a, HDS-a i ZDS-a je na drugom mjestu s rejtingom od 23,2 posto.

Slijede dvije stranačke liste, Hrvatski laburisti (7,2 posto) i Orah (6,8 posto), a izborni prag prelaze i koalicija Nacionalnog foruma i HSLS-a s 6,3 posto podrške, te koalicija Savez za Hrvatsku s 5,9 posto podrške. Ove brojke pokazuju da bi novooformljene liste već na izborima za Europski parlament mogle ugroziti rezultate koalicija SDP-a i HDZ-a.

Josipović i dalje najpopularniji, Holy druga

Što se tiče rejtinga pojedinačnih političara, na vrhu je i dalje predsjednik Ivo Josipović, koji je za 34,7 posto građana najpopularniji političar. Prije mjesec dana Josipović je imao podršku 35,6 posto ispitanih birača. Generalno pozitivnim Josipovića doživljava čak 75,8 posto građana, dok ga njih 16 posto vide kao negativca. Za svoj rad Josipović je u ovom istraživanju dobio ocjenu 3,56.

Na visoko drugo mjesto po prvi put se probila čelnica Oraha Mirela Holy, koju podržava 7,9 posto ispitanika. To je rast od 3,7 posto s obzirom na rezultate iz veljače.

Na trećem mjestu je ministar financija Slavko Linić sa 7,7 posto. Linić je od veljače izgubio podršku 1,2 posto birača. Na četvrtom mjestu je Dragutin Lesar (5,6 posto), peta je Kolinda Grabar Kitarović kao najpopularnija članica HDZ-a (3,3 posto), šesti je Milan Bandić (3,1 posto), a tek na sedmom mjestu je Zoran Milanović (2,9 posto). Tu su još i Ruža Tomašić (2,4 posto), šef HDZ-a Tomislav Karamarko (1,5 posto) i bivša premijerka Jadranka Kosor (1,4 posto).

Karamarkovi problemi s rejtingom

Najnegativniji političar i dalje je Tomislav Karamarko, kojeg kao vodećeg političkog negativca percipira čak 32,1 posto građana. Karamarko listu negativaca predvodi već više od godinu dana. Na drugom mjestu je premijer Milanović s 28,4 posto, a čak 12,4 posto građana kaže da su najnegativniji - svi političari zajedno.

Visoko na listi negativaca je i Linić (5,8 posto), a tu su još i Ivo Sanader (3,5 posto), Željko Jovanović (2,2 posto), Marina Lovrić Merzel (1,8 posto), Nadan Vidošević (1,6 posto), Ivo Josipović (1 posto) i Vesna Pusić (0,9 posto).

Zanimljivo je da premijera Milanovića kao pozitivca vidi 29,5 posto ispitanika, dok čak njih 65 posto misle da je Milanović negativac. To je znatan rast s obzirom na veljaču, kada je Milanovića negativnom ocjenom ocijenilo 59,3 posto građana.

Još gore stoji Karamarko, koji je pozitivan za samo 14,8 posto građana, dok ga njih 74,8 posto smatra negativcem. Ove brojke pokazuju i zbog čega se Karamarko, usprkos pritiscima iz Europe, ne želi odreći Ruže Tomašić: šeficu HSP-a AS kao pozitivku doživljava 36,6 posto, a kao negativku 48,3 posto ispitanika, što znači da je ipak privlačna znatno većem broju birača nego šef HDZ-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook