Prethodni članak
Sljedeći članak

Cijene luduju: Zastrašujuće je koliko ćemo više plaćati za režije i cigarete!

Na proljeće se očekuje poskupljenje struje, vode, plina, odvoza smeća, benzina... Projekcije za 2014. govore kako će nam biti još gore - od svibnja do prosinca režijski troškovi poskupljuju za oko 1.620 kuna!


Na proljeće se očekuje poskupljenje struje, vode, plina, odvoza smeća, benzina... Projekcije za 2014. govore kako će nam biti još gore - od svibnja do prosinca režijski troškovi poskupljuju za oko 1.620 kuna! Pušače očekuje dodatan udar, cijene cigareta značajno će porasti.

Iako je Vlada na početku mandata najavljivala zaustavljanje pada standarda hrvatskih građana u drugoj polovini 2013. godine, financijska dubioza prosječnog Hrvata iz mjeseca u mjesec sve je izraženija. Paralelno, projekcije za 2014., piše Glas Slavonije, govore kako će nam biti još gore - od svibnja do prosinca režijski troškovi poskupljuju za oko 1.620 kuna!

Što sve poskupljuje

Naime, zbog Vladinih odluka, usklađivanja cijena energenata s onima u EU, tržišne liberalizacije goriva i očuvanja okoliša, građani na proljeće mogu očekivati poskupljenja struje, vode, plina, troškova zbrinjavanja otpada iz kućanstava i benzina.

Najveći trn u oku obiteljima u zimskim mjesecima - računi za plinsko grijanje - u sezoni 2014./2015., iako je to teško za povjerovati, bit će još veći. Naime, plin je u Hrvatskoj trenutačno, unatoč dosadašnjim poskupljenjima, i dalje jeftiniji nego u zemljama EU. Da bi se cijene uskladile, u 2014. godini očekuje se njihov rast od oko 20 posto. Kako prosječna obitelj koja se grije na plin mjesečno za ovaj energent izdvaja oko 500 kuna, može se očekivati da će uskoro izdvajati 100 kuna više.

Tako će, uz pretpostavku da do poskupljenja ne dođe prije 1. svibnja, već na ovoj stavki kućni budžet do kraja godine biti manji za 800 kuna. Poskupljenje od 20 posto očekuje se i kada je u pitanju struja. Kada se ono primijeni na prosječni račun građana od 200 kuna, kroz osam mjeseci kućni budžet će biti olakšan za minimalno 320 kuna. No, ipak, napominje se kako je ovo poskupljenje uvjetovano najavom povlačenja dobiti iz HEP-a u državni proračun.

Za vodu u prosjeku do 240 kuna više

Zbog Vladine odluke da na račun sufinanciranja projekata EU naknadu za korištenje voda poveća za 1,50 kuna po prostornom metru, i računi za vodu u drugom dijelu 2014. bit će veći. Naime, ako se uzme da prosječno kućanstvo mjesečno potroši između 10 i 20 kubika vode, jasno je da će od početka poskupljenja do kraja godine morati za vodu izdvojiti između 120 i 240 kuna više nego u 2013. godini.

Realno je na proljeće očekivati i povećanje troškova za odvoz smeća, i to prema procjenama stručnjaka za čak 50 posto. Ovo poskupljenje na račune kućanstava odrazilo bi se tako da bi u konačnici prosječna mjesečna naknada od 60 kuna iznosila 30 kuna više, te kroz osam mjeseci dodatno produbila kućni budžet za oko 240 kuna. Uz troškove odvoza smeća, procjenjuje se kako će liberalizacija cijena goriva također biti jednako snažna pljuska za hrvatske građane s obzirom na to da se u ovom sektoru realno očekuje poskupljenje u iznosu od oko jedne kune po litri goriva. Što će obitelji koja mjesečno potroši jedna spremnik goriva od 40 litra, značiti dodatni minus od približno 320 kuna.

Za cigarete 1.200 kuna više

Dodatni udar na kućne budžete u 2014. godini bit će i sasvim izgledno poskupljenje cigareta - za mnoge Hrvate posljednjeg luksuza kojega se teško odriču. Očekuje se poskupljenje do čak pet kuna po kutiji što znači da prosječnog pušača, koji dnevno popuši jednu kutiju cigareta, očekuje dodatni mjesečni izdatak od 150 kuna. Odnosno, na razini osam mjeseci, umanjenje kućnog budžeta za čak 1.200 kuna! No, procjene su kako će ovo poskupljenje samo povećati protok cigareta na crnom tržištu, s obzirom na veliko granično područje koje Hrvatska ima s BiH i Srbijom gdje su duhanski proizvodi i dalje daleko jeftiniji, piše Glas Slavonije

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook