Prethodni članak
Sljedeći članak

Buđenje Klanjca iz stoljetnih snova

Na sastanku predstavnika općina Kumrovec, Tuhelj, Zagorska Sela, Kraljevec na Sutli, Desinić i Grada Klanjca nedavno odr


Na sastanku predstavnika općina Kumrovec, Tuhelj, Zagorska Sela, Kraljevec na Sutli, Desinić i Grada Klanjca nedavno održanog u Tuhlju, dogovoreno je potpisivanje sporazuma o izradi zajedničkog Razvojnog plana regije.


Oslanjajući se na padine Cesarske gore i svoju bogatu kulturnu i povijesnu tradiciju, grad Klanjec promišlja svoju sadašnjost, i još dublje, svoju budućnost. Klanjec se pretvara i u prepoznatljivu turističku destinaciju.

Kakvo je sada ovo središte zapadnog Zagorja i kakvo će biti, doznajemo od Žarka Broza, gradonačelnika Grada Klanjca.

Čime je u Gradu Klanjcu obilježena 2005.godina s kojom se opraštamo?

Broz: Godina koja ostaje za nama značila je pomak u razvoju našeg grada. U izgradnju i uređenje komunalne infrastrukture utrošeno je 3.323.496,80 kuna. Samo za izradu tehničke dokumentacije izdvojili smo 577.000 kuna, od toga za glavni projekt vodovodne mreže Ledine-Sv. Filip-Bratovski Vrh i idejni projekt Dol klanječki-Cesarska Ves 150.000 kuna, za tehničku dokumentaciju izgradnje infrastrukture u poslovnoj zoni Lepoglavec 170.000 kuna, a za idejni projekt kanalizacijskog sustava Klanjec čak 257.000 kuna. Za gradnju i uređenje javnih površina: parkirališta, izradu signalizacije javno-prometnih površina, izgradnju nadstrešnica za autobusna stajališta, izgradnju školske sportske dvorane i kupnju zemljišta u poslovnoj zoni Lepoglavec uložili smo preko 518.000 kuna. Za gradnju objekata i uređaja za pitku vodu- za vodovodnu mrežu Klanjec-Cesargrad - visoka zona i Florijan-Tomaševec-Goljak, 1,838.946 kuna, a za gradnju nerazvrstanih cesta više od 289.000 kuna. Na izgrađenu vodovodnu mrežu u 2005. godini priključila su se 74 domaćinstva.Upravo je dobivena uporabna dozvola za novu školsku sportsku dvoranu na koju su djeca i odrasli čekali niz godina. Uz nju se gradi i vanjsko kombinirano sportsko igralište koje će biti dovršeno u idućoj godini. Objekti se financiraju proporcionalnim sredstvima države, Županije i našeg grada.



Gradonačenik Klanjca Žarko Broz

Sudeći po ovome, u idućoj godini (g)radilišta će biti posvuda u gradu i okolici?

Broz: Nastavljamo s programom gradnje infrastrukture. Za izradu tehničke dokumentacije iz proračuna ćemo izdvojiti 172.000 kuna. Za gradnju javnih površina uložit ćemo 930-000 kuna. Najviša stavka je naše pokrivanje financijske konstrukcije za izgrađenu školsku sportsku dvoranu od 600.000 kuna. Za kumunalnu infrastrukturu u poslovnoj zoni Lepoglavec predvidjeli smo 100.000 kuna, za sanaciju deponija Medvedov jarek sufinanciramo 70.000 kuna, za sufinanciranje rekonstrukcije pruge Savski Marof-Kumrovec, izdvojit ćemo 50.000 kuna. Za nadstrešnice autobusnih stajališta predvidjeli smo 50.000 kuna. Nastavljamo s izgradnjom vodovodne mreže Ledine-Sveti Filip-Goljak-Brtatovski Vrh, uz sufinanciranje Hrvatskih voda i građana uložit ćemo 1,055.000 kuna. Od nerazvrstanih cesta aflatirat ćemo odvajak Lučelnica-Harapin-Križanić te dijela Cesargradske ulice (Štih-Pogačić) s oko 100.000 kuna.
Na redu je i postavljanje javne rasvcjete Rakovec-Police, ul. A. Šenoe-Lepoglavec, Gredice-Novi Dvori i Novi Dvori-Ledine u vrijednosti od 450.000 kuna, a za održavanje komunalne infrastrukture izdvojit ćemo 430.000 kuna.

Pripremate i potpis sporazuma o zajedničkom razvojnom projektu pet općina i Grada Klanjca. O čemu je riječ?

Broz: Na sastanku predstavnika općina Kumrovec, Tuhelj, Zagorska Sela, Kraljevec na Sutli, Desinić i Grada Klanjca nedavno održanog u Tuhlju, dogovoreno je potpisivanje sporazuma o izradi zajedničkog Razvojnog plana regije. Područje koje obuhvaćaju spomenute jedinice lokalne uprave i samouprave ima ukupnu površinu od 163,57 četvornih kilometara, 13.759 stanovnika i granicu s Europskom unijom u dužini od 57,5 km. Prirodni i kulturno-povijesni resursi potencijal su budućeg razvoja cijele ove regije i na takav način ih prezentiraju i prostorni planovi koji su donešeni u Gradu Klanjcu i općini Kumrovec, u Tuhlju i Desiniću se nalaze u postupku dobivanja suglasnosti, a u Zagorskim Selima i u Kraljevcu su u izradi. Izradu razvojnog plana regije sufinancirat će sve spomenute općine i Klanjec, a posebna pažnja posvet će se izboru izdavača kako bi se dobio kvalitetan i upotrebljiv plan. Ovakav regionalni pristup razvoju dobra je pretpostavka koja otvara mogućnost korištenja izvora financiranja iz europskih predpristupnih fondova.

Kako Klanjec vidite u skoroj budućnosti?

Broz: Klanjec se pretvara u prepoznatljivu turističku destinaciju. Zbog toga je Gradsko poglavarstvo osnovalo Komisiju za izradu projekta razvoja turizma na području našeg grada u razdoblju od 2006 do 2010. Brankica Greblički, kao predsjednica, Slavko Zamuda i Snježana Ricijaš kao članovi, razradili su prijedlog kojeg je već prije toga Poglavarstvu predložila GO ZDS Klanjec. Projekt donosi analizu prirodnih i kulturno-povijesnih resursa kao glavne turističke osnovice, smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, potencijala za razvoj agroturizma, vinogradarstva i vinarstva te priređivanja turističkih priredbi i manifestacija. Kod nas su najzastupljeniji izletnički turizam i to onaj kulturnog predznaka. Klanjec danas posjećuju uglavnom organizirane skupine kojima se nudi stručno vodstvo pri razgledavanju Franjevačkog samostana, crkve, povijesne jezgre Klanjca i Galerije A. Augustinčića. Predloženi programi trebali bi dovesti do stvaranja zaokruženog turističkog proizvoda i pretvaranja Klanjca u turistički grad. Grad i TZ posebnu će pažnju posvetiti razvoju obiteljskih seljačkih gospodarstava otvorenih za turiste, otvaranju vinskih cesta, vinotočja, vinoteka i suvenirnice. Program također predviđa detaljno uređenje grada i okoliša po mjeri turista. Nakon što ga Gradsko vijeće usvoji, bit će podloga za izradu Razvojnog plana grada u okviru regije zapadnog Zagorja i otvoriti mogućnosti traženja izvora financiranja izvan gradskog proračuna. Za nas je od velike važnosti i buduća poslovna zona Lepoglavec , koja će poslovnim ljudima uz svu komunalnu infrastrukturu ponuditi lokacije za devet poslovnih hala za ekološko čistu i tihu proizvodnju, u kojoj bi dobilo zaposlenje od više desetina naših građana, a gradu osigurali bogatiji proračun - rekao je Broz i pri tome u ime Gradskog poglavarstva i Gradske uprave od sveg srca zaželio svim stanovnicima Klanjca blagoslovljen Božić, sretnu i zadovoljnu 2006. godinu.



Još članaka iz "Vijesti"

Facebook