Prethodni članak
Sljedeći članak

ANKETA: Kukuriku koaliciji rejting stalno raste, HDZ-u i HSS-u pada

Prema rezultatima ankete Zagorskog lista i dalje najveće povjerenje birača ima Kukuriku koalicija, dok je svim ostalim s


Prema rezultatima ankete Zagorskog lista i dalje najveće povjerenje birača ima Kukuriku koalicija, dok je svim ostalim strankama povjerenje birača palo. I dalje zabrinjava visoki postotak onih koji još ne znaju kome dati svoj glas

Kukuriku koalicija i dalje vodi, HDZ-u povjerenje birača opet palo

Za nešto manje od dva mjeseca građani Hrvatske izlaze na parlamentarne izbore i biraju novo vodstvo za naredne četiri godine. Predizborna kampanja je krenula, a u ova dva mjeseca stranke moraju predstaviti svoje programe i uvjeriti birače zašto da glasaju baš za njih. Jedina i prava izborna anketa je ona na sam dan parlamentarnih izbora na koju izlaze birači, no predizbornim anketama također osluškujemo bilo građana i zato su one zanimljive kako političarima, tako i samim biračima. Prvu predizbornu anketu Zagorski list proveo je krajem travnja, drugu ulipnju, a sada vam donosimorezultate najnovije ankete na 300 ispitanika koju je Zagorski list proveou Krapinsko-zagorskoj županiji.

Anketa pokazuje kako i dalje najveće povjerenje Zagorci daju Kukuriku koaliciji, dok je ostalim strankama povjerenje birača palo i po nekoliko posto. I ovoga puta veliki broj birača iz naše županije izjasnio se da ne zna kome bi dao svoj glas, no to povjerenje prije tri do četiri mjeseca bilo je i veće, a političare i stranke anketirani su 'častili' i pogrdnim imenima. U anketi smo građane pitali 'za koga bi glasali da su sad parlamentarni izbori'.

Laburisti dobili konkurenciju

Prema najnovijim rezultatima ankete i dalje vodi Kukuriku koalicija (SDP-HNS –HSU-IDS) sa 38, 81 posto glasova. Na drugom je mjestu HDZ sa samo 8, 18 posto glasova, slijedi koalicija HSLS-ZDS sa 3, 51 posto glasova, Hrvatski laburisti – Stranka rada sa 2, 67 posto, Hrvatska ekonomska inicijativa (HEI) čiji je predvodnik Ljubo Jurčić s 2, 50 posto glasova, te HSS sa 1, 75 posto glasova birača.Naravno, na ovakve rezultate ankete utječe veliki broj neodlučnih građana, njih 42, 57 posto . U prošloj anketi, taj postotak bio je čak, 51, 06 posto birača koji nisu znali kome bi dali svoj glas.

Kada bi ove rezultate gledali bez neodlučnih građana, onda bi rezultati bili sljedeći. Kukuriku koalicija dobila bi 67, 59 posto glasova, HDZ 14, 24 posto, koalicija HSLS-ZDS6, 10 posto, Hrvatski laburisti 4, 65 posto, a vrlo blizak Lesarovim laburistima opet bi bioLjubo Jurčić sa 4, 36 posto. HSS bi dobio 3, 05 posto glasova birača.

Analizirajući sve tri ankete koje je Zagorski list proveo, Kukuriku koaliciju rejting stalno raste, HDZ-ui HSS-u pada, dok je Lesar sa svojim laburistima dobio opasnu konkurenciju, stranku Ljube Jurčića koji, čini se, u Zagorju, ima svoje birače.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook