10 000 kuna za legalizaciju klijeti od 50 kvadrata

Autor: Mirjana Bašak objavljeno prije 2god 23h 4min

Na zagorskim bregima niknulo je puno novih klijeti, a koliko ih ima dozvola, a koliko nema, još uvijek je misteriozni podatak.

Email

Svaki pravi Zagorec ima klijet i trsje, no poražavajući je podatak da je većina takvih klijeti bespravno sagrađena. U Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Krapinsko-zagorske županije uspjeli smo tek saznati da su od 21. lipnja 2011. podnesena 204 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata od čega su 84 riješena.

Nakon što je Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama usvojen, krenula je prva faza rušenja. No, mi se u ovom tekstu nećemo baviti s nelegalno izgrađenim luksuznim kućama, već legalizacijom klijeti po zagorskim bregima, koje su, odnosno većina njih, ruku na srce, građene bez ikakvih dozvola. Postojalo je zemljište, dobra volja i uz pomoć prijatelja i susjeda 'vinula' se u zrak jedna vikendica prosječne veličine 50 kvadrata.

Nije baš jeftino!

Što bi sve danas trebalo za njezinu legalizaciju? Nazvali smo nekoliko ovlaštenih geodeta i svi su nam govorili isto. Dakle, da bi se legalizirala jedna klijet potrebno je nekoliko stvari, puno strpljena i novaca. Za legalizaciju nezakonito izgrađenog objekta bruto površine do 100 kvadrata, potreban je geodetski snimak objekta koji košta od 2.000 do 3.000 kuna, zatim arhitektonski snimak izvedenog stanja što je dokaz da je građevina legalna.

Cijena je 60 kuna po četvornom metru. Neke agencije nude uslugu po četvornom metru po 5 eura. Dakle, za to ćete izdvojiti otprilike do 4.000 kuna. Na tome, sugeriraju geodeti, ne treba stati, već naručiti i geodetski elaborat (oko 4.000 kuna) čime je cijela problematika riješena i objekt se upisuje u katastar i zemljišne knjige. Sveukupno takav trošak je do 10.000 kuna.

Posebni troškovi

Posebni su troškovi plaćanje naknade za zadržavanje bespravno sagrađenog objekta (tzv. kazna), te naknada za komunalni doprinos koja se plaća općini ili gradu na čijem području se objekt nalazi,  ovisi o lokaciji i veličini kuće. Sama naknada za zadržavanja bespravne građevine kreće se od 500 do 3.500 kuna.

Komunalni doprinos i naknada dakle, plaćaju se gradu ili općini,a vodni doprinos Hrvatskim vodama. Kako je novi zakon o postupanju s bespravno sagrađenim objektima usvojen u ljeto, zagorski gradovi i općine još se nisu susreli s novim situacijama i legalizacijom klijeti.

U Gradu Donja Stubica komunalni doprinos za nove objekte u centru košta 15 kuna po m3, a u III. zoni 6 kuna. U Oroslavju III. zona u koju bi spadale i klijeti cijena je 15 m3.

U Gradu Oroslavje daju vam i mogućnost plaćanja u 12 rata, s tim da prva rata mora iznositi 30 posto od ukupnog iznosa, a razlika od 70% može se podijeliti u 11 rata.

Povezane vijesti

objavljeno prije 16 dana 5h 4min

Gusjenice pustoše zagorske vinograde, štete i do 50 posto

Ovih dana vinograde diljem Zagorja napale su velike kolonije gusjenica tzv. sovica. ......

objavljeno prije 22 dana 3h 29min

Evo kako ćete dobiti 60.000 kn za uređenje obiteljske kuće

Vlasnici obiteljskih kuća, sagrađenih legalno, mogu početi s pripremama za sudjelovanje na natječaju za dobivanje dijela bespovratnih sredstava za zamjenu vanjske stolarije, uređenje fasade, krova...

objavljeno prije 67 dana 16min

"Hrvatska vinska priča“ uspješno završena

Prvo izdanje novog zagrebačkog festivala ljubavi i vina „Hrvatska vinska priča“ uspješno je završeno, nakon što je tijekom puna dva dana, od 14. do 15.veljače u središtu Zagreba privuklo veliku pažnju brojnih posjetitelja.

objavljeno prije 67 dana 23h 50min

Milan Bandić na Valentinovo otvorio zagrebački festival ljubavi i vina „Hrvatska vinska priča“

Od ukupno 80 vrhunskih hrvatskih vinara, desetak ih je iz Krapinsko-zagorske županije...

objavljeno prije 78 dana 20h 3min

Sedam razloga zbog kojih biste definitivno trebali popiti čašu vina

Vino ima mnoge zdravstvene prednosti. Naravno, ukoliko se pije u umjerenim količinama. Mi vam otkrivamo sedam razloga zašto biste trebali popiti čašu vina.

objavljeno prije 80 dana 17h 9min

Zbog vina muškarcima duže stoji!

Talijanski su istraživači dokazali da konzumiranje umjerenih količina crnog vina poboljšava spolni život...

objavljeno prije 85 dana 4h 1min

Početak gradnje Doma umirovljenika u Zaboku stoji na mrtvoj točki

Investitor Josip Šimag, vlasnik tvrtke ETI Inženjering Zabok, ne može ograditi kupljeni prostor i objekte i osnovati gradilište dok se ambulante ne presele na novu lokaciju u zgradi stare osnovne škole u Zaboku, pa zasada sve stoji na mrtvoj točki.

objavljeno prije 85 dana 22h 54min

Saznajte u kratkom testu pijete li previše vina

Sve je dobro u umjerenim količinama. No, ako se prepoznate u više od pet situacija koje ćemo navesti, bilo bi dobro malo stati na loptu kada je alkohol u pitanju...

objavljeno prije 92 dana 3h 50min

Obnovite fasadu i stolariju uz državnu subvenciju

Sredstva će se davati za obnovu fasada, toplinsku izolaciju, termoizolaciju krova, zamjenu stare stolarije, ali i za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije...