Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska gastronomija predstavljena svijetu

Ponajbolji kuhari Krapinsko-zagorske županije svoje umijeće pripreme zagorskih jela prezentirali su brojnim gostima, a među njima su se uz župane Krapinsko-zagorske i Istarske županije, nalazili i indijski veleposlanik, ministar poljoprivrede RH sa zamjenicom, predsjednik Svjetske federacije kuhara, saborski zastupnici te gradonačelnici i načelnici.


Zagorska gastronomija je po prvi puta predstavljena na velikom svjetskom gastronomskom kongresu, a koji se održao od 1. do 4. ožujka u istarskom gradu Umagu. Da je riječ o prestižnom predstavljanju zagorske gastronomije govori to da je cijela jedna večer bila posvećena upravo zagorskoj gastronomiji, a koju su predstavljali vodeći kuhari Krapinsko-zagorske županije.

Ponajbolji kuhari Krapinsko-zagorske županije svoje umijeće pripreme zagorskih jela prezentirali su brojnim gostima, a među njima su se uz župane Krapinsko-zagorske i Istarske županije, nalazili i indijski veleposlanik, ministar poljoprivrede RH sa zamjenicom, predsjednik Svjetske federacije kuhara, saborski zastupnici te gradonačelnici i načelnici.

Posebno je zapaženo bilo predstavljanje kulinarskog umijeća krapinsko-zagorskog župana, Siniše Hajdaš Dončića, a koji je, uz asistenciju Josipa Kartela, za uzvanike pripremio jelo od pohanog bunceka, zagorske faširance, kisela repu za posteljicu i valjuške s hrenom. Očito dobro prihvaćena, zagorska je gastronomija privukla posebnu pažnju predsjednika Svjetske federacije kuhara, Gissura Gudmunsona, i veleposlanika Indije, Nj.E. Pradeepa Singha.

Goste je posebno zanimao način pripreme zagorskih mlinaca, a koji su posluženi uz tradicionalnu zagorsku puricu. Prema riječina Gudmunsona, predsjednika Svjetske federacije kuhara, zagorski mlinci jedinstven su gastronomski doživljaj koji će i sam spremati po povratku u svoju domovinu, Island.

Zahvaljujući iznimnoj praćenosti stranih novinara, putem ovog kongresa Zagorje i zagorska gastroenološka izvrsnost predstavljeni su čitateljima u Francuskoj, Madžarskoj, Italiji, Češkoj, Sloveniji, Rusiji te Austriji.

Krapinsko-zagorska županija posebne zahvale upućuje kuharima i vinarima koji su, prema riječima župana Hajdaš Dončića, oduševili umijećem pripreme i prezetnacije jela i pića. Ispred Krapinsko-zagorske županije na Kongresu su sudjelovali Marko Živaljić, Majsecov mlin - Donja Stubica, Tomislav Kožić, Bluesun hotel Kaj - Marija Bistrica, Ivica Žulj, Terme Jezerčica - Donja Stubica, Ana Bat, Terme Tuhelj - Tuheljske Toplice, Lucija Mezdić, Terme Jezerčica - Donja Stubica i Mislav Božić, Villa Magdalena - Krapinske Toplice. Za oblikovanje vizuala i dekoraciju zagorskih aduta brinuo je Marijan Bošnjak, državni prvak u „carvingu“ (rezbarenje voća i povrća).

Slavko Večerić, predsjednik Županijskog kuharskog saveza, posebno dojmljivo se osvrnuo na čari zagorskog kulinarstva, a uz brojne slasne zalogaje autohtonih jela Zagorja Istrijani i njihovi gosti imali su priliku upoznavanja vina Vinarije Bolfan Vinski Vrh, vina obitelji Sever i Zdolc te Vinarije Vuglec breg te uživati u glazbenoj pratnji tamburaškog sastava „Ekipa” i dvorskim plesovima Kulturno umjetničkog društva  «Antun Mihanović» iz Klanjca, koje njeguje stoljetnu hrvatsku folklornu baštinu, kao i elemente iz života srednjovjekovnog plemstva i građanskog staleža s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije posebno osmišljenom kulisom dvorca, na samom ulazu u prostor Kongresa, prezentirala je bajkovitu povijest Zagorja, a koje diči najgušća mreža povijesne baštine ovog dijela Europe.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook