Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska turneja četiri skakaonice


Nije prvotravanjska šala mada će travanj ubrzo, ali možda će 16. siječanj 2009. biti zapisan kao povijesni dan, jer na



Nije prvotravanjska šala mada će travanj ubrzo, ali možda će 16. siječanj 2009. biti zapisan kao povijesni dan, jer nakon naporne novogodišnje turneje (četiri skakaonice u Austriji i Njemačkoj) naši hrabri orlovi okušali su se po prvi puta, na prvom, od zamišljenih četiri takmičenja u skijaškim skokovima u zagorskim skijaškim bregima.

Tomekova „velikanka“ ugostila je vrsne skakače i mnoge goste koji su smješteni u VIP prostore, a preostalim navijačima kojih je bilo u velikom broju, dijeljene su porcije besplatnog graha, a kuhano vino teklo je u potocima. Ujedno, bilo im je omogućeno i druženje s našim skakačkim zvijezdama pred sam nastup.

Natjecanje je otvorio gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, koji je ujedno imao dobrog posla kod sanacije doskočišta te dodjele medalja najboljima. Sudački dio posla obavljali su ing. Branko Fučkar s Damirom Valecom i Alenom Gerekom, s najnovijom opremom za mjerenje duljine skokova i informatičkim sustavom za objavu rezultata.

Uzbuđenja su počela već kod izvlačenja startnih brojeva i na probnoj seriji, gdje se u par navrata zbog velikih daljina od skoro 2.500 mm, na sam rub kritične točke, smanjivalo zaletište. Usprkos magli koja se nenadano spuštala, hrabri skakači nisu odustajali, a skakane su tri serije, od kojih su se dvije najbolje bodovale za konačni rezultat.

Zbog jakih naleta bočnog vjetra (Jamesona) imali smo i problema kod pokušaja Hrenovog skoka, a zbog izuzetne duljine skoka, Šaronja je imao problema kod doskoka. Pobjednik od onih koji su se plasirali u finalnu seriju, bio je Darko Tomek, koji je imao najduže i ujednačene skokove, a na pressici je izjavio da je imao veliki pritisak kod skokova zbog uloge favorita i domaće publike.

Drugoplasirani Željko Hren (neodoljivo po stilu i ostalom podsjećao na finskog majstora Matti Nykänena), također oduševljen pripremljenim skakalištem, rekao nam je da je naporno trenirao što je dalo i rezultate. Trećeplasirani Dejan Šaronja, jedini skakač s dvojnim državljanstvom, radostan je odličnim rezultatom i predpozivom u reprezentaciju.

Tomislav Gredičak kao četvrti i Krešo Pavrlišak kao peti, promijenili su proizvođače skija i u fazi su adaptacije, a Krešimiru Končevskom očito je novogodišnja turneja i ovotjedni snijeg dovela do malog zasićenja (snijega mu je navrh glave), mada su mu skokovi bili solidni, a vođenje priredbe odlično.

Moramo pohvaliti ozvučenje i rasvjetu kao i samu organizaciju. Nadamo se da će sponzori prepoznati vrijednost ovog takmičenja i odazvati se u još većem broju u daljnjoj turneji. Skokovi su završeni kasno u noć, natjecateljsko-navijačkim letovima u Queenu na završnom partyju.

Konačni redoslijed

1. Darko Tomek 5359, 2. Željko Hren 5007, 3. Dejan Šaronja 4486, 4. Tomislav Gredičak 4579, 5. Krešo Pavrlišak 4486, 6. Krešimir Končevski 4191…

FOTOGALERIJA

Još članaka iz "Sport"

Facebook