Prethodni članak
Sljedeći članak

Teško opijanje je opasno za mozak muškarca, ali ne i za mozak žene!

Nova studija britanskih znanstvenika pokazala je kako dugoročna konzumacija alkohola nema isti učinak na mozak muškarca i na mozak žene.


Nova studija britanskih znanstvenika pokazala je kako dugoročna konzumacija alkohola nema isti učinak na mozak muškarca i na mozak žene.

Jedna od najvećih studija o dugoročnim efektima konzumacije alkohola pokazala je pomalo neočekivane rezultate. Alkohol, naime, kod sredovječnih muškaraca ostavlja tragove u vidu pada kognitivnih sposobnosti dok su žene, čini se, od toga zaštićene. Zašto - ne zna se.

Pod 'padom kognitivnih sposobnosti' misli se na smanjenje brzine i učinkovitosti obrade podataka u mozgu te na smanjenje pamćenja.

Znanstvenici su analizirali podatke studije koja je započela sredinom osamdesetih godina, a obuhvaća britanskih 10.000 državnih službenika koji su pristali ispunjavati upitnike i podvrgavati se sistematskim pregledima tijekom narednih 20 godina. Tako su stekli uvid u njihov životni stil uključujući i navike u konzumaciji alkohola.

Pokazalo se da su sredovječni muškarci (prosjek godina 56) klasificirani kao 'ozbiljni konzumenti alkohola' (36 i više grama alkohola dnevno kroz period od 10 godina) zabilježili veće rupe u pamćenju u usporedbi s onima koji su pili umjerenije, piše Forbes.

Sad slijedi jedan od neočekivanih rezultata studije - žene klasificirane kao 'ozbiljni konzumenti alkohola' (upola manja količina alkohola na dan zbog razlike u načinu na koji muški i ženski metabolizam prerađuju alkohol) nisi zabilježile iste probleme u kognitivnim procesima kao muškarci.

Iako znanstvenici još nisu posve sigurni zašto je to tako moguće je da tu veliku ulogu igra estrogen budući da se taj ženski hormon u ranije izvedenim studijama pokazao kao zaštitnik mozga

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook