Prethodni članak
Sljedeći članak

Pet bakinih savjeta o zdravlju koje je potvrdila i znanost

Domaća juha za prehladu, med protiv kašlja, šećer protiv štucavice… Je li i vama baka savjetovala slične mjere opreza?


Domaća juha za prehladu, med protiv kašlja, šećer protiv štucavice… Je li i vama baka savjetovala slične mjere opreza?

1. Domaća juha za prehladu

Domaće juhe, pogotovo pileća, pravi su hit u sezoni prehlade i gripe, a to ni nečudi budući da nam ovo toplo, lagano i ukusno jelo daje okrepu i može se jesti i s upalom grla. No, znanost je pokazala da su blagodati pileće juhice i puno veće od onoga što mi mislimo. Naime, juhica potiče stvaranje protuupalnog mehanizma koji nam olakšava simptome upale gornjih dišnih puteva. Uz to, pomaže i izlučavanju sluzi zbog čega nam olakšava kašalj i šmrcanje, objavljeno je u znanstvenom časopisu CHEST. Inače, piletina sadržava i aminokiselinu cistein koja je po svojim svojstvima vrlo slična lijekovima koji sadržavaju acetilcistein, a koje nam liječnici prepisuju za bronhitis i slične respiratorne infekcije.

2. Med liječi kašalj

Mnoge brižne majke u sezoni prehlada imaju bar jednui teglicu meda u svojoj kuhinji jer su općepoznata blagotvorna sredstva ovog proizvoda vrijednih pčelica. No, što još kaže medicina o medu? U jednoj su studiji znanstvenici i liječnici okupili 105 bolesne djece u dobi između 2–18 godina te ih podijelili u tri skupine. Prva skupina je dobila tipične lijekove protiv kašlja čiji je glavni sastojak dekstrometorfan, druga skupina je dobila med, a treća nije dobila nikakav lijek. Najbolje rezultate pokazao je upravo med. Znanstvenici smatraju kako ljepljivost i viskoznost meda pomaže u olakšavanju kašlja, a prirodni antioksidansi pospješuju proces ozdravljenja, piše Cracked.

3. Punom žlicom šećera protiv štucavice

Za štucavicu svatko ima svoj lijek – zadržavanje daha, velike količine vode… No, ne upale svi savjeti baš svaki put. Ipak, najučinkovitijim se pokazalo nešto što su mnogima bake savjetovale: puna žlica šećera. Isto je dokazao i dr. Edgar Engelman još 1971. godine. On je u časopisu New England Journal of Medicine objavio rezultate svoje studije u kojoj je uspio žlicom šećera zaustaviti štucavicu u 19 od 20 slučajeva. Utvrđeno je kako nagli unos šećera iznimno jako stimulira vagusni živac koji povezuje abdominalno područje s mozgom i tako ga „omete” u poslu koji do tad obavljao (štucanje).

4. Korica kruha njegov je najhranjiviji dio

Djeca kao da imaju uređenu averziju prema korici kruha, a mame i bake ne vole te iste korice bacati pa svojoj djeci govore kako je upravo korica najhranjiviji dio kruha. Možda je i njemačkom znanstveniku dr. Thomasu Hoffmanu majka govorila istu priču pa je on u odrasloj dobi odlučio napraviti studiju u kojoj e analizirao kemijski sastav korice i ostatka kruha i tako potvrdio ono što nam mame govore cijeli život. No, kako je to moguće ako su sastojci korice kruha i ostatka štruce apsolutno isti? Za vrijeme pečenja kruha dolazi do Maillardove reakcije pri čemu se stvaraju antioksidansi koji se učinkovito bore protiv stvaranja stanica raka.

5. Ne idite na hladnoću, prehladit ćete se!

Iako je opće poznato da prehladu uzrokuju virusi, a ne samo hladnoća, majke djecu i dan danas upozorava da ne izlaze na hladnoću kako se ne bi prehladili. Ipak, čini se kako i tu ima istine. Znanstvenici Sveučilišta u Cardiffu odlučili su dokazati kako hladnoća ipak može izazvati prehladu. Okupili su 180 volontera usred sezone prehlada i pola njih nagovorili da urone noge u hladnu vodu na 20 minuta. Tijekom sljedećeg tjedna čak je 33% onih koji su bili u vodi razvilo simptome prehlade za razliku od samo 9% onih koji nisu urnjali noge u hladnu vodu. Profesor Ron Ecckes to je objasnio na sljedeći način: hladnoća uzrokuje stezanje krvnih žila zbog čega je slabiji protok krvi i slabije se organizam opskrbljuje bijelim krvnim stanicama koje se bore protiv infekcija.

Ukratko, slušajte mame i bake, čini se kako su one godinama ispred znanstveno potvrđenih činjenica.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook