Prethodni članak
Sljedeći članak

Kreće natječaj: Želite li pokrenuti vlastiti biznis država vam je spremna dati 100.000 kuna

Već od ponedjeljka će po županijama početi radionice na kojima će se poduzetnici moći informirati o svim aspektima ovog natječaja


Ministar Gordan Maras najavio je kako će ovog vikenda objaviti natječaj za nepovratne poticaje za mala i srednja poduzeća u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde kuna, u okviru ''Poduzetničkog impulsa''. Prosječna potpora za sve one koji žele pokrenuti biznis bit će oko 100.000 kuna.

Već od ponedjeljka će po županijama početi radionice na kojima će se poduzetnici moći informirati o svim aspektima ovog natječaja, a zaprimanje prijava trajat će od 2. travnja ove godine do iskorištenja sredstava, ali ne duže od 31. listopada.

Kako je prosječna potpora prošle godine za skoro upola manje ukupnih sredstava iznosila 76.000 kuna, očekuje se da će ove godine prosječna potpora iznositi oko 100.000 kuna, te da će ukupan broj potpora iznositi oko 1.300.

Minimalan iznos potpore 10.000 kuna

Pri tome ukupni minimalan iznos potpore može iznositi 10.000 kuna, a maksimalan iznos potpore iz državnog proračuna može biti 1,4 milijuna kuna, a iz fondova EU-a 26 milijuna kuna.

Slobodna Dalmacija objavila je detaljne informacije o natječaju za mikropoduzetništvo i obrt te malo i srednje poduzetništvo i obrt. Za mikropoduzetnike se potpore kreću od 10.000 do 300.000 kuna.

Natječaj će biti objavljen u subotu u dnevnom tisku i na web stranici Ministarstva poduzetništva i Hamag Investa.

Tko može sudjelovati?

Prijavu će moći podnijeti mikro, mali i srednji poduzetnici s tim da mikro subjekti moraju biti iz područja poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, dok mali i srednji poduzetnici moraju biti iz područja prerađivačke industrije, uklanjanja otpadnih voda, gospodarenja otpadom, te djelatnosti sanacije okoliša.

Poticaje će moći dobiti oni hrvatski poduzetnici koji su pozitivno poslovali u 2013. godini, osim poduzetnika početnika, uz uvjet da imaju podmirene obveze poreza i doprinosa, da redovno podmiruju plaće zaposlenicima, te da posluju u skladu s odredbama o potporama male vrijednosti.

Još članaka iz "Business"

Facebook