'Zagorke su prekrasne žene, talentirane i lijepe, ali se često boje 'kaj bu selo reklo?'

Na 2. izboru za najljepšu mamu Hrvatske nedavno održanom u Šibeniku, 40-godišnja Klanjčanka Maja Vukina Bogović predala je krunu najljepše mame koju je osvojila lani u konkurenciji preko 100 mama iz cijele Hrvatske

ZL: Održano je drugo natjecanje Miss mama. Koja je bila vaša uloga tamo?

Vukina Bogović: Bila sam koordinatorica događanja, nosila revije za mame te vodila polufinale sa jednom Šibenčankom. Radila sam s ekipom i himnu izbora pod nazivom „Najljepša mama“. Radili smo tekst na himni, koja je snimljena u studiju Tonija Eterovića. Himnu pjeva Bojan Jambrošić, Hrvoje Herceg radio je glazbu, a šibenski pjesnik Siniša Kostelac napisao je stihove. Uspješno smo realizirali cijeli projekt, a himna je bila predstavljena u Šibeniku. Sad nam predstoji još snimiti i spot koji će se snimati između ostalih lokacija u Klanjcu i u mojoj galeriji u Zaboku, jer hoću promovirati našu Županiju. Zahvalila bih se Maji Gnjidić Verdeccia za ukazano povjerenje da budem dio tima izbora te gradu Šibeniku jer su dali da budem voditeljica.


ZL: U ovih godinu dana, otkako ste se okitili laskavom titulom najljepše hrvatske mame, što se promijenilo u vašem životu?

Vukina Bogović: Promijenilo se to da sam se ohrabrila u onome o čemu sam sanjala. Pošto sam završila Akademiju, odlučila sam 1. rujna prošle godine dati otkaz (radila sam u Općini kako pročelnica) i krenuti u svoje vode. Otvorila sam „Cityartstudio“ u zabočkom Cityparku. Riječ je o kreativnom centru za djecu i odrasle koji se bavi slikarstvom, likovnim i kreativnim radionicama, kreativnim rođendanima za djecu, izložbama, tečajevima za starije, crtanjem, pripremama za Akademiju. Raditi će se i animacije, a uzimat ću i stručnjake za neka područja. Pozivam sve da se priključe mojim radionicama koje će započeti najesen u Zaboku, ali i u drugim zagorskim mjestima.


ZL: Kako ste zadovoljni sa studijom?
Vukina Bogović: Zadovoljna sam, preko ljeta smo više pripremali i opremali prostor, a sad krećem s lecima prema školama i vrtićima. Radim na tome da se napravi dobra promocija da bi se mogle oformiti grupe budući da je atelje u istom prostoru. U isto vrijeme pripremam izložbe i radim slike, bit će tamo i prodajna galerijica. Osim navedenoga radim na jednoj slikovnici i na još nekim projektima. Uglavnom izlažem, sad su mi radovi na nekoliko izložbi u Krapini u muzeju, a prijavljujem se i na neke vanjske izložbe, pa ćemo vidjeti kako će biti.


ZL: Mislite li da vam je iskustvo izbora za najljepšu mamu koristilo?

Vukina Bogović: Pomogao mi je odlazak u Šibenik, tamo su žene drugačije nego u Zagorju i općenito u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Stekla sam dojam da su aktivnije, sve su neke poduzetnice. Odu u Italiju, otvaraju butike, nabavljaju robu, sve su zrihtane, cijeli dan su našminkane. Prekrasno je biti mama u obitelji, ali ne smiješ ni zaboraviti srediti se, držati do sebe i svojih prijateljica. Treba balansirati, misliti i na svoju karijeru. Kad djeca mrvicu porastu i nisu više u pelenama, treba probati naći dobar omjer.


ZL: Dakle, smatrate da žene iz južnijih krajeva Hrvatske imaju više potrebu graditi svoju karijeru nego naše Zagorke za koje kažete da su pomalo samozatajne?

Vukina Bogović: Jesu, Zagorke su prekrasne žene, talentirane i lijepe, ali ovdje se žene boje komentara, kritika „kaj bu selo reklo“? Želim srušiti te stereotipe. Ako ti želiš otići na neki izbor, a to nije klasičan izbor zašto bi to drugoj mami bio problem? Nisu važna visina i proporcije, bitno je da zračiš. Dakle, osobnost plus izgled, hrabrost i talent su najvažniji.