ŽUPANIJA SUFINANCIRA PROJEKT: 'Širokopojasni Internet infrastruktura je 21. stoljeća'

Autor zagorje.com

U Krapini su potpisani ugovori o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za razvoj širokopojasnog ugovora

Danas je u Krapini održano potpisivanje ugovora o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za projekte razvoja širokopojasnog interneta na području Krapinsko-zagorske županije. Ugovore su potpisali župan Željko Kolar sa gradonačelnicom Zlatara Jasenkom Auguštan-Pentek, načelnikom Bedekovčine Darkom Banom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem i gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, odnosno čelnicima gradova i općina koji su nositelji projekata u četiri zone.


U prvu zonu pripadaju Grad Donja Stubica, Grad Oroslavje i Općine Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice i Veliko Trgovišće, u drugu Grad Pregrada, Grad Klanjec i Općine Desinić, Hum na Sutli, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela, u treću Grad Zlatar i Općine Budinšćina, Hrašćina i Konjšćina, a u četvrtu Općina Bedekovčina i Općine Lobor, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec i Sveti Križ Začretje. Gradovi Zabok i Krapina su sami odlučili krenuti u projekt.


-Širokopojasni Internet je budućnost. Trenutna brzina interneta na području Krapinsko-zagorske županije nije zadovoljavajuća, na većini priključaka brzina je 20 do 30 megabita po sekundi. Brzina interneta koju želimo postići je 100 megabita po sekundi. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta te ćemo napraviti veliku pogrešku ako nećemo postaviti kao imperativ da kroz natječaj i operativni program 'Konkurentnost i kohezija' ostvarimo tu brzinu interneta – istaknuo je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar. Dodao je kako troškovi izrade dokumentacije iznose 975 tisuća kuna, a Krapinsko-zagorska županija će svakoj zoni dodijeliti 100 tisuća kuna.- Zahvaljujem gradonačelniku Pregrade Marku Vešligaju koji je prvi počeo s tom pričom i koji su najdalje došli, a zahvaljujem drugim gradonačelnicima i načelnicima koji su na našu inicijativu sjeli za stol i dogovorili zone jer je to jedini način da privučemo sredstva – zaključio je župan Kolar.

Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade, pozdravio je koji su danas potpisivali ugovor te je zahvalio županu i Krapinsko – zagorskoj županiji što su prepoznali inicijativu te odlučili sufinancirati provedbu projekata za širokopojasni Internet. - Smatram da je to infrastruktura 21. stoljeća. Bez njega nema razvoja i ostanka ljudi u manjim sredinama. Važno je da taj projekt napravimo zajednički obzirom na ogromna sredstva koja je potrebno uložiti. Uskoro se očekuje raspisivanje natječaja i nadam se da ćemo uz pomoć Države, Županije i možda još nekih sredstava uspjeti iznaći potrebne financije – naglasio je Vešligaj. Dodao je da ono što su u 20. stoljeću bile izgradnje cesta, vodoopsrkba, plinoopskrba i slično, danas je širokopojasni Internet. - Drago mi je da to KZŽ prepoznaje i da po tome prednjačimo u Hrvatskoj – zaključio je Vešligaj.

Natječaji, koji su već nekoliko puta prolongirani, sada bi se trebali raspisati 1. ožujka. - Po sadašnjoj indeksaciji mogli bi dobiti 50 – 60 %, a za ostatak ćemo morati tražiti izvore. Možda će se uključiti država, možda uspijemo dobiti još neka europska sredstva, a možda ćemo morati i ići i u kreditna zaduženja. Mi smo napravili plan razvoja širokopojasnog interneta i to je, na neki način, projektna dokumentacija. To je analiza stanja s kojom se javljamo na natječaj – objasnio je pregradski gradonačelnik Vešligaj.


Župan Željko Kolar istaknuo je kako su brojne jedinice lokalne samouprave, poput onih koje čine područje bivše općine Pregrada i Klanjec, ali i općina Krapinske Toplice, već spremni za natječaj, no kako je siguran da će do 1. ožujka i svi drugi uključeni u projekt biti spremni. Na novinarsko pitanje hoće li širokopojasni Internet pokriti samo uža središta gradova i općina ili njihovu kompletnu površinu, Vešligaj i Kolar složili su se kako je cilj pokriti upravo ruralna područja, a ne samo i isključivo stroge centre.