ŽUPAN DIJELIO RUŽE ZA DAN ŽENA: 'Žene ne mogu za iste poslove biti manje plaćene'

Autor

Župan Željko Kolar povodom Dana žena podijelit će 2000 ruža radnicima diljem županije

  meditex 2

U obilježavanje Međunarodnog dana žena i ove su se godine uključili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zamjenik Anđelko Ferek-Jambrek, koji su u ranim jutarnjim satima, uz čestitku povodom Dana žena, podijelili ruže radnicama u krapinskim tvrtkama Kotka i Krateks. U Krapini su ruže poklonjene i djelatnicama Krapinsko-zagorske županije, Ureda državne uprave, Zagorske razvojne agencije i Radija Kaj. Ruže su povodom Dana žena podijeljene i u tvrtki Meditex gdje su sam dan žena komentirali i gradonačelnik Zabok Ivan Hanžek i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.

–Raduje me što je premijer Plenković danas izjavio kako će kroz dva tjedna na raspravu ići Istanbulska konvencija, a ženama poručujem da se bore same za sebe jer od muškaraca nema puno koristi – kroz šalu je rekao Hanžek čestitavši Dan žena.


Župan Željko Kolar istaknuo je kako je podjela ruža, odnosno cvijeća za Dan žena bila malo zaboravljena, no već nekoliko godina je Županija pokušava ponovno uvesti i posjetiti što veći broj žena u raznim tvrtkama. – Žalosti da se ne ratificira Istanbulska konvencija, ali i da žene na tržištu rada još uvijek nisu ravnopravne sa muškarcima. Žene ne mogu za isti posao biti manje plaćene – istaknuo je Kolar dodajući kako nastoje cvijeće podijeliti u tvrtkama koje se bave prerađivačkom i tekstilnom industrijom gdje su većinom zaposlene žene. Župan svoj obilazak nastavlja u tvrtkama OZO i Aquafilcro u Oroslavju, Kostel promet u Pregradi, Meditex u Zaboku, Boxmark i Micah elektromotori u Zlatar Bistrici te konjščinjskoj tvrtki ZMH Horvat.

Podsjetimo, 8. ožujka prije 160 godina tekstilne su radnice u New Yorku javno protestirale zbog loših uvjeta rada i niskih plaća, 1908. godine je oko 15.000 žena u istom gradu prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. U spomen na ove događaje međunarodna konferencija žena je 1910. godine u Kopenhagenu i službeno predložila redovito obilježavanje dana međunarodne solidarnosti u borbi za ženska prava koji je danas poznat kao Međunarodni dan žena.