ZAGORSKI HNS: 'Ne zanimaju nas ni lijevi ni desni, želimo samo naprijed, do rezultata'

Autor sp/kp

Na konferenciji za novinare Robert Šplajt i Anđelko Ferek – Jambrek govorili su o dobroj suradnji s ministarstvima i sredstvima povučenim za razne projekte

hns

HNS Krapinsko – zagorske županije danas je održao konferenciju za novinare, na kojoj je v.d. predsjednika županijske organizacije stranke Robert Šplajt istaknuo da je HNS ulaskom u Vladu preuzeo odgovornost za resore obrazovanja i graditeljstva i kroz te resore nudi konkretna rješenja za konkretne probleme.

- Obrazovanje u Hrvatskoj nema alternativu i jedina je garancija za naše bolje sutra. Da Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s ministricom Divjak radi odličan posao potvrđuje i pohvala Europske komisije za ambicioznu provedbu reforme obrazovanja u koju je kroz eksperimentalni program Škola za život uključeno i 5 zagorskih škola. Uskoro se donosi i zakon o udžbenicima kojim će se omogućiti lakše torbe, niže cijene udžbenika i više digitalne nastave, a resorno ministarstvo osiguralo je novih 100 milijuna kuna za studentske prakse, razvoj praktičnih vještina naših budućih mladih stručnjaka i upoznavanje s poslodavcima. Zadovoljni smo što se posebno vodi briga o našim zagorskim studentima pa je Ministarstvo obrazovanja osiguralo dodatnih 4,1 milijun kuna koji će se iskoristiti za realizaciju projekta zagorskog Veleučilišta, nakon što prođe postupak prijenosa osnivačkih prava na kojem intenzivno rade ministrica Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Kad Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina dobije akreditaciju, naši studenti napokon će imati mogućnost za kvalitetnije i bolje obrazovanje – istaknuo je Šplajt.

Dodao je da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja tijekom prošle godine povuklo preko 276 milijuna kuna iz EU fondova, a dio tog novca kroz različite programe usmjeren je i prema Krapinsko - zagorskoj županiji. – Na području KZŽ provode se projekti odobreni od Ministarstva graditeljstva ukupne investicijske vrijednosti preko 68,2 milijuna kuna. Kroz programe izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu 4 naše osnovne škole odobreno je 350 tisuća kuna. Za energetsku obnovu škola ugovorena su 4 projekta ukupne vrijednosti preko 19,7 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iznose preko 11,6 milijuna kuna. Za program energetske obnove višestambenih zgrada ugovoreno je 11 projekata ukupne vrijednosti gotovo 12,5 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iznose preko 6,9 milijuna kuna, dok je za program energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora u zgradama javnog sektora potpisano 10 ugovora ukupne vrijednosti 29,3 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iznose preko 17 milijuna kuna. Također, donijete su još dvije odluke o sufinanciranju ukupne vrijednosti projekta preko 7,6 milijuna kuna, a u pripremi su još tri ukupne vrijednosti projekta preko 17,2 milijuna kuna. Za sufinanciranje izrade prostorno planske dokumentacije za vrijeme mandata ove Vlade ukupno je odobreno nešto više od 225 tisuća kuna, a u sklopu programa stambenog zbrinjavanja Ministarstva graditeljstva, stiglo je ukupno 69 prijava, od kojih 35 iz naše županije onih kojima su kuće srušene ili oštećene u klizištima. Upravo zahvaljujući naporima potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i amandmanima Kluba zastupnika HNS-a problem klizišta kojim je posebno opterećena Krapinsko - zagorska županija napokon se sustavno rješava. Za tu je namjenu za iduću godinu u proračunu osigurano 50 milijuna kuna – istaknuo je Šplajt, dodajući da su te konkretne brojke rad i rezultat HNS – a u KZŽ. – Ne zanimaju nas ni lijevi ni desni, želimo samo naprijed, do rezultata, zanima nas rad i politika u službi naših građana – zaključio je Robert Šplajt.

Zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je da KZŽ ima odličnu suradnju s ministarstvima, a da to potvrđuje činjenica da KZŽ ima 4 škole u obnovi energetske učinkovitosti, u Zaboku, Humu na Sutli, Pregradi i Maču, a prijavljeno je sljedećih 6 škola za iduće razdoblje i svih 6 je prošlo. To su OŠ Konjščina, SŠ Konjščina, SŠ Bedekovčina, OŠ Gornja Stubica, OŠ Kumrovec i OŠ Đurmanec. – Uz sve projekte koje provodimo to je dodatnih 40 milijuna za škole. Županija se u ovom mandatu opredijelila za ulaganje maksimalnih sredstava u obrazovanje. Što se kliozšta tiče, zahvaljujući HNS – u , a ne pojedincima, jer resorne projekte provodi ministarstvo i nitko od nas pojedinačno ne može sam odraditi, u proračunu je preko Hrvatskih voda osigurano 50 milijuna kuna, na žalost, Krapinsko – zagorska županija zajedno s Varaždinskom i Međimurskom i Primorsko – goranskom ima najviše klizišta pa očekujemo veliki dio sredstava za to. Bitan podatak da je ministarstvo odobrilo da će jedan dio tih sredstava moći aplicirati i ŽUC – evi, jer znamo da su županijske ceste jako opterećene s klizištima. U prvobitnom projektu nisu se mogle aplicirati ŽUC – evi na natječaje, a sada će moći. Imamo odličnu suradnju i s Fondom za energetsku učinkovitost, a najavljena su i energetska ulaganja u fizičke osobe, pa će za 2019. biti veliki broj projekata od Fonda, a KZŽ tu prednjači – istaknuo je Ferek – Jambrek.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Zaboka Žarko Ivančić te zamjenik načelnika Općine Gornja Stubica Vladimir Škvorc.