Zagorci će se prvi u Hrvatskoj uključiti u popularni švedski fitness trend

Autor T. Benčić

Plogging je kao trend nastao u Švedskoj prije dvije godine, a u ovome

foto: thehauterfly.com

Plogging u Oroslavju. A kaj je to plogging? Plogging je kao trend nastao u Švedskoj prije dvije godine, a u ovome, kao i u mnogočemu drugome kaskamo za modernom Europom. Sam naziv dolazi od riječi jogging što je rekreativno trčanje s ciljem održanja i unapređenja kondicije te švedske riječi plock up što znači pokupiti. Na ovaj način odlično su se spojili ekologija i rekreacija. Cilj je uz lagano trčanje na zadanoj dionici pokupiti čim više smeča. Uoči dana planete Zemlje ovu subotu 21. travnja Atletski klub Oroslavje organizira prvi plogging kod nas. Početak plogginga je u 10 sati kad je okupljanje sudionika i podjela startnih paketa. Dvadeset minuta kasnije slijedi zagrijavanje uz stručno vodstvo tenera AK Oroslavje primjereno svim sudionicima neovosno o tjelesnoj spremi.

Od 10,30 do 11,30 traje sam plogging. Na startu sudionici dobivaju kartu s područjem, a sve sukladno kondicijskim mogućnostima sudionika. Djeca bez pratnje roditelja imati će stručan nadzor voditelja na području na kojem neće biti potrebe za prelaženjem prometnica.

Osim podizanja ekološke svijesti sakupljanjem otpadaka, ova aktivnost je dobra i za tjelesnu spremu jer uključuje trčanje i prigibanje ili čučnjeve za samo podizanje otpadaka s tla. Svi sudionici će dobiti zaštitne rukavice i vrećicu za zbrinjavanje smeća te piće, bombone i grickalice. Posebne nagrade u vidu sadnica dobiti će ustanove s najviše sudionika, obitelj s najviše prikupljenog smeća te grad iz kojeg dođe najviše sudionika, osim Oroslavja kao domaćina.