Zaboku i Velikom Trgovišću nekoliko milijuna kuna za nerazvrstane ceste

Autor

Grad Zabok i Općina Veliko Trgovišće sredstva su dobili iz podmjere 7.2.2

kolaž ceste.jpg

Grad Zabok i Općina Veliko Trgovišće dvije su jedinice lokalne samouprave s područja bivše općine Zabok koje su dobile sredstva Podmjere 7.2.2. „Ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta“, a ugovori su potpisani prošlog tjedna u Ministarstvu poljoprivrede.

Povezivanje dva dijela Zaboka

Grad Zabok dobio je 3.051.954,75 kuna za izgradnju nerazvrstane ceste Grdneci – Jadeki. Prema riječima gradonačelnika Zaboka Ivana Hanžeka riječ je o dugoočekivanoj izgradnji.

– Prije više od 50 godina pri regulaciji Krapinice drveni most koji je povezivao Grdence sa Zabokom je srušen i nikad nije obnovljen. Izgradnjom ove, ajmo reći spojne ceste, ponovno ćemo povezati dva dijela Zaboka – istaknuo je Hanžek dodajući kako će ta cesta omogućiti bolju pješačku vezu između istočnog i zapadnog dijela Zaboka, a bit će uređene i biciklističke stare, ali će se i poljoprivrednicima olakšati dolazak do parcela koje imaju u tom dijelu polja. – Uskoro kreće raspisivanje natječaja pa ne vidim razlog da radovi ne počnu s ranim proljećem – naglasio je gradonačelnik Zaboka.

Čekanje novih projekata

Ovo je drugi projekt Grada Zaboka u posljednjih nekoliko tjedana za kojeg su odobrena sredstva iz Europske unije, iako se u javnosti često spominju komentari kako se Zabok uopće ne prijavljuje na natječaje. Hanžek objašnjava kako je Zabok, kao grad s najvećim indeksom razvijenosti u našoj Županiji, dosad bio u nemogućnosti prijavljivati se na natječaje pretpristupnih fondova, no kako su sada na red došli i nešto drugačiji programi gdje i Zabok ima šansu za aplikaciju. – S nestrpljenjem očekujemo, a prema najavama ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, natječaje i pomoć države u financiranju rada dječjih vrtića i sličnih institucija i u popodnevnoj smjeni – zaključio je Hanžek.

Kompletna rekonstrukcija u V. Trgovišću

Općina Veliko Trgovišće milijun i 96 tisuća kuna dobila je pak za kompletnu rekonstrukciju nerazvrstane ceste od Družilovca prema Sv. Jurju. – To je cesta koja vodi prema kapeli svetog Jurja. Prema troškovniku, iznosom kojeg smo dobili pokriveni su svi radovi, ali mislim da će Općina sudjelovati s još nekim iznosom – istaknuo je načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički. Objasnio je kako je riječ o postojećoj makadamskoj cesti na kojoj se otvorilo i jedno klizište. - Spomenuta će se cesta asfaltirati, uredit će se odvodnja, sanirati i to klizište… dakle, očekujemo kompletnu rekonstrukciju – dodao je Greblički.