Za županijsku Vatrogasnu zajednicu i HGSS 950 tisuća kuna

Autor zagorje.com

Župan Željko Kolar, pročelnik HGSS – a Stanice Krapina Darko Berljak i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Ivica Glas potpisali su danas u Krapini ugovore o izravnom dodjeljivanju sredstava iz proračuna Krapinsko – zagorske županije.

hgss i vatrogasci

Ugovorom se županijskoj Vatrogasnoj zajednici dodjeljuje 910 tisuća kuna, a HGSS – u Stanici Krapina 40 tisuća kuna. Radi se o udrugama koje su zakonom određene kao provoditelji propisanih aktivnosti u interesu Republike Hrvatske te Krapinsko – zagorska županijha kontinuirano podržava njihov rad.

-Kroz koji tjedan obilježavamo četiri godine od osnivanja Stanice Krapina. U tom razdoblju istakla se čitavim nizom akcija, školovanja i raspolažemo kvalitetnim ljudima i kadrovima. Godišnje imamo 6 do 10 akcija, uglavnom su potražne – rekao je pročelnik Darko Berljak, dodavši da su sredstva koja HGSS dobiva od Županije osnovni kapital, a da je u velikom postotku Stanicu pomažu i zagorske općine i gradovi. – S 30 općina i gradova imamo potpisane ugovore i mislim da niti u jednom županiji nije tako visok postotak JLS koje podupiru HGSS – dodao je Berljak.

Predsjednik VZ KZŽ Ivica Glas rekao je da dobiveni novci garantiraju daljnji nesmetan rad te da će biti utrošeni na osposobljavanje kadrova, nabavu opreme i za opće namjene. – Novcima ćemo raspolagati manirom dobrog gospodara te i ubuduće garantiram kvalitetnu vatrogasnu zaštitu na području županije – rekao je Glas.

Župan Kolar čestitao je HGSS – u, VZ KZŽ i Javnim vatrogasnim postrojbama Zabok i Krapina na odlično odrađenom polsu u prošloj godini. – Stanje sigurnosti u našoj županiji najbolje je u Hrvatskoj i naravno da sufinanciramo rad ovih službi. Službe su dobro uvježbane, sinhronizirane, međusobno surađuju. Ne smije se dogoditi da kaskamo s modernizacijom tehnike i opreme. Uz potrebnu stalnu edukciju ljudi, moramo obratiti pozornost i na kupnju nove opreme i tehnike, za što nam treba i pomoć države, jer je evidentno da gradovi, općine i županije iz svojih proračuna sami nisu u mogućnosti izdvojiti tolika sredstva – istaknuo je župan Kolar, poželjevši i vatrogascima i HGSS – u što manje intervencija u ovoj godini.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, zapovjednik VZ KZŽ Marijan Lovrenčić, član Županijske skupštine KZŽ Tomislav Končevski i Petra Vrančić Lež, pročelnica županijskog Upravnog odjela za opće i zajedničke poslove.