Za vrtiće diljem Krapinsko – zagorske županije 100 milijuna kuna potpore

Autor M. Bašak

Iduća 2019. godina bit će zabilježena kao godina izgradnje dječjih vrtića diljem Hrvatske, rekao je predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek

IMG_0482.jpg

U stranačkim prostorijama HDZ-a u Krapini održana je danas tiskovna konferencija za medije s temom Mjera 7.4.1. Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – izgradnja dječjih vrtića u Krapinsko-zagorskoj županiji. Predsjednik ŽO HDZ-a Krapinsko – zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je kako će 2019. godina biti zabilježena kao godina izgradnje dječjih vrtića diljem Hrvatske.

– S ponosom konstatiram da je marom i radom Ministarstva poljoprivrede i ministra Tolušića i donošenjem odluke Vlade RH i premijera Plenkovića pred finalizacijom program koji će iz korijena promijeniti životni standard ruralnog prostora, a samim time i Krapinsko - zagorske županije. Osigurani su novci za sve prijavljene projekte izgradnje dječjih vrtića diljem Hrvatske. Svi koji su pripremili dokumentaciju i koji će provesti propisanu javnu nabavu bit će u prilici graditi vrtić u svojoj općini ili gradu – istaknuo je Tušek, dodavši da je s područja naše županije prijavljeno 14 projekata, 11 ih je odobreno, a 3 su još u fazi obrade. – Vrtići će se tako graditi u Bedekovčini (7,4 mil. kuna), Gornjoj Stubici (7,4 mil.), Tuhlju (6, 6 mil.), Maču (7,1 mil.), Đurmancu (7,4 mil.), Mihovljanu (7,4 mil.), Budinščini (7,4 mil.), Loboru (7,4 mil.), Klanjcu (7,4 mil.), Mariji Bistrici (7, 4 mil.), Svetom Križu Začretju (7, 4 mil.), Zlataru (7, 4 mil.) i Oroslavju (4,1) – nabrojao je Tušek, nazvavši to povijesnom mjerom i još jednim velikim investicijskim ciklusom za podizanje standarda i kvalitete života i to za one najmlađe, s naglaskom na obitelj i djecu koji nisu i ne mogu biti, istaknuo je, stvar nikakvog političkog dijeljenja.

Ispred Ministarstva poljoprivrede govorio je ravnatelj Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek. Istaknuo je  velika financijska sredstva  u korištenju EU fondova iz segmenta poljoprivrede, u čemu je posljednje dvije godine napravljen znatan iskorak. Na području KZŽ u posljednje dvije godine odobrena su sredstva za više od 200 investicija, gdje je više od 210 milijuna kuna uloženo iz Fonda za ruralni razvoj – istaknuo je Zdravko Tušek.

 Među odobrenim projektima za izgradnju vrtića je i onaj u Loboru. -Izgradnja vrtića je najveći strateški i kapitalni projekt  općine Lobor. Kapacitet vrtića je za 80 –ero djece, a iznos potpore je milijun eura plus PDV – rekla je načelnica Lobora Ljubica Jembrih, dodavši kako su roditelji s područja općine imali problema s upisima djece u vrtić, a da su liste čekanja u čuvaonicama i drugim vrtićima bile preduge te da će ovo itekako olakšati i pomoći roditeljima.

Grad Oroslavje dobio je sredstva za dogradnju vrtića. - Kada imate proračun od 10 milijuna kuna izvornih prihoda, a imate vrtić koji bi trebalo sagraditi u tom istom iznosu, onda vidite da je to nemoguća emisija za mnoge čelnike u RH. Zato je ovo za nas velika stvar i najljepša božićna čestitka  - rekao je gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak, zahvalivši se u ime svih čelnika jedinica samouprave, roditelja i djece na ovih dodatnih 860 milijuna kuna kako bi se mogli izraditi svi prijavljeni vrtići.  Zahvalila je i gradska vijećnica Grada Zlatara Darinka Sviben što su odobrena sredstva za adaptaciju dotrajalog vrtića u Zlataru i što će sva djeca jaslićke i vrtićke dobi iz zlatarskog kraja imati mogućnost smještaja, jer su do sada bile velike  liste čekanja, odnosno premali kapacitet smještaja.