VREMENSKA PROGNOZA: Sljedećih tjedan dana 'bablje' ljeto

Autor zagorje.com

Naš prognostičar Kristijan Božarov donosi tjednu vremensku prognozu

vrijeme jesen (5).jpg

Kraj rujna donio nam je hladne noći pa je ponegdje bilo i mraza. Dani su ipak i dalje ugodni uz dosta sunčanog vremena i primjerenu temperaturu zraka ili čak iznad prosjeka za početak listopada… Pravo ljeto je gotovo, ali u sljedećih tjedan dana dolazi nam onaj drugi tip ljeta, tzv. bablje ljeto. Uglavnom suhi dani s dužim sunčanim razdobljima i ugodne temperature, u većini dana preko 20 Celzijevih stupnjeva. Jedino što će nas podsjećati na jesen je mogućnost magle koja se mjestimice može i dulje zadržati. Opširnije o prognozi za sljedećih sedam dana u nastavku.

U utorak pretežno sunčano i toplo ranojesensko vrijeme. Ujutro je moguća magla koja se ponegdje može i dulje zadržati. Jutarnja temperatura zraka će biti u manjem padu. Jutarnje brojke se očekuju između 7 i 10°C, a najviše dnevne oko 20 Celzijevih stupnjeva.

Povoljne vremenske prilike očekujemo i tijekom srijede. Dosta sunca i topline, a ujutro je moguća sumaglica ili magla. Noćna temperatura između 5 i 9, a najviša dnevna bit će vrlo ugodna s obzirom da smo u listopadu. Moguće je da popodne mjerimo između 20 i 22 Celzijeva stupnja. Takvo vrijeme možemo nazvati babljim ljetom.

Slične i povoljne vremenske prilike očekuju se i u četvrtak. Od jutra obilje sunca, ali u početku uz mjestimičnu sumaglicu ili maglu. Vjetar većinom slab sjeveroistočni i istočni. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 9, a najviša dnevna i dalje malo iznad 20 Celzijevih stupnjeva. Samo u mjestima gdje bi se magla dulje zadržala može ostati hladnije.

Petak nam donosi lijepo, suho, sunčano i toplo vrijeme. Pravo bablje ljeto. Jedino će jutro biti svježe, ponegdje i maglovito, ali sve su to iznadprosječne temperature. Danju ćemo se zagrijati na 20-ak Celzijevih stupnjeva. Očekuje se i povoljna biometeorološka situacija.

Prema svemu sudeći i vikend nam donosi lijepo i suho vrijeme s puno sunca. Nema na vidiku kiše ili nekih jesenskih pogoršanja ni pada temperature. Jutarnja temperatura očekuje se uglavnom od 5 do 10, a najviša dnevna i dalje oko 20 Celzijevih stupnjeva. Idealni dani za boravak i poslove na otvorenom. A iza odlazak na Jadran ako netko ima takve planove.