VREMENSKA PROGNOZA: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Autor zagorje.com

I ove godine izreka Sveta Kata, snijeg na vrata izgleda ostati samo na papiru

vremenska prognoza.jpg

Veći dio prošlog tjedna smo proveli u oblacima, u nizinama je povremeno bilo kiše, a u gorju i snijega. U gorju su zavladali pravi zimski uvjeti, na Velebitu je napadalo pola metra snijega, na Plitvicama oko 30 cm, a na Sljemenu 10 cm. Mi u nizinama ćemo ipak pravi snijeg još malo pričekati jer zasad nije na vidiku. Tako će i ove godine izreka Sveta Kata, snijeg na vrata izgleda ostati samo na papiru. Štoviše, u ovom tjednu čeka nas i osjetno toplije vrijeme, prava južina, barem do subote kad bi ponovno moglo doći do pada temperature. Opširnije o prognozi za sljedećih nekoliko dana u nastavku.

Srijeda nam donosi osjetno toplije vrijeme. Bit će djelomično sunčano uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Ta južina i sunčana razdoblja imat će za posljedicu i porast temperature pa bi popodnevne brojke na termometru mogle doći čak do 14 ili 15 Celzijevih stupnjeva.

Čini se da će i drugu polovicu tjedna obilježiti južina. U četvrtak relativno toplo i suho sa sunčanim razdobljima. Vjetar slab do umjeren jugozapadni pa će i u četvrtak najviša dnevna temperatura biti između 13 i 16 Celzijevih stupnjeva što je za ovo doba godine iznadprosječno toplo. Neće biti ni jutarnjeg mraza.

Slične vremenske prilike će se nastaviti i u petak. Trebalo bi biti suho i barem djelomično sunčano. Jutarnja temperatura bit će u plusu, a najviša dnevna će ovisiti o količini sunca i jačini vjetra. U slučaju sunčanih razdoblja mogla bi narasti i na 15-ak Celzijevih stupnjeva. Ako se oblaci dulje zadrže bit će malo svježije. U svakom slučaju nema snijega ni zimskih uvjeta.

U subotu je moguć porast naoblake, a možda i kiša, osobito krajem dana, ali to još nije sasvim sigurno. Naime, prognostički izračuni u trenutku izrade ove prognoze još nisu sasvim jasno pokazivali razvoj situacije za vikend. Neki scenariji idu na hladnije uz više oblaka i kišu, dok drugi scenariji još uvijek dio vikenda ostavljaju ugodnim, a promjenu vremena pretskazuju tek za nedjelju i ponedjeljak.

U svakom slučaju najtopliji dio tjedna bi trebao biti od srijede do petka, a nakon toga temperatura će se polako vraćati prema normali.