VREMENSKA PROGNOZA: Česte promjene u narednim danima

Autor zagorje.com

Utorak bi mogao biti najtopliji dan u ovom tjednu

ZIMA.jpeg

U prvom dijelu prošlog tjedna bilo je dosta hladno uz jutarnji mraz. U petak je zajužilo kao najava nove promjene vremena koja je stigla u noći na subotu kad je i u nizinama palo nešto malo snijega. To je početak novog promjenjivog razdoblja s čestim oborinama, dosta vjetra i naglim promjenama temperature što će nas pratiti u ovom tjednu. Nakon hladnog nedjeljnog jutra ovaj tjedan počinje osjetnim zatopljenjem uz južinu. Opširnije o prognozi za sljedećih sedam dana u nastavku.

Utorak bi mogao biti najtopliji dan u ovom tjednu. Bit će promjenjivo, vjetrovito i toplo uz izmjenu oblaka i malo sunca. U drugom dijelu dana dolazi i kiša. Ta kiša je vjerojatnija u popodnevnim i večernjim satima. I dalje će puhati jak jugozapadni vjetar pa ćemo već od jutra imati iznadprosječno toplo vrijeme s temperaturom oko 10°C, a popodne će možda zatopliti i do 17 Celzijevih stupnjeva. Navečer će uz jaču kiša zapuhati sjeverac pa će zahladiti i snježna granica ponovno bi se mogla spustiti i u niže predjele, osobito u noći na srijedu.

U srijedu pretežno oblačno i hladnije. Povremeno se još očekuju oborine, osobito u prvom dijelu dana. Moguća je i susnježica ili snijeg, pogotovo u brežuljkastim područjima. Puhat će sjeverni vjetrovi, a temperatura se očekuje većinom između 0 i 5 Celzijevih stupnjeva. Popodne prestanak oborina.

U četvrtak nešto povoljnije, većinom suho i ugodno. Ujutro se očekuju mraz i mjestimična magla, a danju bi trebalo biti kraćih sunčanih razdoblja. Blago će zajužiti uz slab do umjeren jugozapadni vjetar. Samo ponegdje u popodnevnim satima može pasti malo kišice. Temperatura ujutro oko 0°C, a danju između 7 i 10 Celzijevih stupnjeva.

Petak nam vjerojatno donosi i nove oborine. Bit će većinom oblačno, povremeno s kišom, osobito popodne i navečer. Čini se da će i u petak temperatura zraka biti u plusu cijeli dan pa snijeg nije u najavi. Jutarnja temperatura od 3 do 6, a dnevna do 9 ili 10 Celzijevih stupnjeva.

Povremenih oborina može biti i i tijekom subote. Teško je točno odrediti vrstu oborine jer ćemo se nalaziti na granici hladnijeg zraka (dovoljno hladnog za snijeg) i toplijeg zraka istočnije i južnije (u kojem pada kiša). Tendencija je da će biti postupno hladnije, ali ništa ekstremno. Za svaki slučaj budimo spremni na susnježicu ili malo mokrog snijega, treba još pratiti prognozu tijekom tjedna.

U nedjelju i ponedjeljak više suhog vremena, ali će biti još malo hladnije pa se opet može očekivati pojava jutarnjeg mraza.