[VIDEO]: 'Želimo da studenti nakon školovanja ostanu raditi u Zagorju'

U Gimnaziji Antuna Gustava Matoša dodijeljene su županijske stipendije za studente

glavna.jpg

Nakon što je nedavno bila domaćin svečanosti uručivanja županijskih stipendija za srednjoškolce, Gimnazija Antuna Gustava Matoša danas je bila i domaćin svečanasti uručivanja županijskih studentskih stipendija.

Na svečanosti dodjele pristunima su se obratili zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, kao i zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek , ravnatelj Opće bolnice Zabok i hrvatskih veterana Tihomir Vančina, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić te ravnateljica zabočke Gimnazije Bibijana Šlogar koji su uručili stipendije i čestitali svim stipendistima i njihovim ponosnim roditeljima te im zaželjeli puno sreće u obrazovanju te poručili da ako je to moguće, nakon studiranja ostanu raditi u Zagorju.

Ovo je godine na prijedlog na Prijedlog partnerstva za tržište rada i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje deficitarnim zanimanjima u visokoškolskim programima proglašeni su zanimanja za liječnika odnosno liječnicu te logopeda odnosno logopedinja. – Danas smo dodijelili deset stipendija za studente i studentice medicine i tri stipendije su dobivene za studentice i studente Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, smjera logopedije – istaknula je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

- Studentice i studenti medicine koji su upisali prvu godinu i dobili su stipendije iz kategorije deficitarnih zanimanja imaju pravo na nju do kraja školovanja i tako će biti u narednim godinama. Za kategoriju deficitarnih zanimanja dodjeljivat će se stipendije do kraja školovanja. Važno nam je da pratimo potrebe tržišta rada pa tako i u srednjoškolskim i u visokoškolskim programima te zato dodjeljujemo stipendija za deficitarna zanimanja rekla je zamjenica župana.

Koji je značaj stipendiranja studenata i studentica medicine i perpektive zaposlenja liječničkog kadra prokomentirao je i ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

- U Krapinsko-zagorskoj županiji deficitarna zanimanja su specijalist anesteziolog i specijalist pedijatar. Odlično je da se dodjeljuju stipendije za studente i studentice medicine, a volio bih da u budućnosti koji završe medicinu vrate u županiju, a vrata naše bolnice su im uvijek otvorena – rekao je Vančina.

Dodajmo i to kako je natječaj za dodjelu studentskih stipendija bio otvoren od 17. studenog do 1. prosinca 2017. godine. Ukupno je pristiglo 175 prijava, a ukupno je odobreno 67 stipendija po 600 kuna mjesečno. Stipendije se dodjeljuju u tri kategorije - nadarenih, po socijalnom kriteriju te za deficitarna zanimanja. Zajedno s novim i postojećim stipendistima kojih je 38, Krapinsko-zagorska županija će u 2018. ukupno stipendirati 99 studenata. Zajedno s učeničkim stipendijama u županijskom proračunu za 2018. godinu osigurano je ukupno 1.310.000,00 kn.

Video s događaja pogledajte u nastavku.