[VIDEO] VEŠLIGAJ: 'Uskrsno pucanje dio je identiteta ovoga kraja, zbog čega se svaki stanovnik Pregrade osjeća posebno'

Otvorenje manifestacije, čiji je organizator povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije „Kostelska pištola-Keglevićeva straža, održano je na zidinama Kostelgrada, gdje je sve i započelo davne 1523. godine.

Pištola

Na zidinima Kostelgrada na Veliku subotu otvorena je tradicionalna, 496. po redu manifestacija “Kostelska uskrsna pištola . Uz povijesnu postrojbu Krapinsko – zagorske županije “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, koji je organizator ovog događaja, svečanosti su se i ove godine pridružili dragi gosti i to povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Bakra, Varaždina, Karlovca i Turopolja, ali i Počasno – zaštitna bojna RH te pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 -Ove je godine točno 496 godina da se u Kostelu obilježava uskrsno streljanje. Dio je to naše tradicije, tradicije Kostela, Grada Pregrade, Krapinsko- zagorske županije i čitave Republike Hrvatske. Ovo je posebna i vrijedna manifestacija, a na nama je da ovakve manifestacije podržimo i zahvalimo svima koji  ih njeguju i čuvaju dio naše kulturne baštine i dio našeg identiteta – rekao je na otvaranju zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, spomenuvši Ministarstvo kulture, Grad Pregradu te Županiju koji su se uključili  u rekonstrukciju i obnovu ovakvih vrijednih kulturnih objekata. – Znamo da su bajke pune dvoraca, tako je i naša Bajka na dlanu puna dvoraca i kurija i upravo  smo se time vodili kada se se izrađivala strategija turizma. Krapinsko – zagorska županija zajedno s općinama i gradovima trudi se maksimalno koristiti tu promociju. Moram napomenuti da je je Hrvatsko zagorje, Krapinsko – zagorska županija druga u Europi poslije Loire u Francuskoj da na jedinici površina ima toliko dvoraca, kurija i crkava. Neki su devastirani, no neki se obnavljaju, poput dvorca Bračak koji je zasjao novim sjajem, dok se za dvorac Stubički Golubovec izrađuje projekt. Na dobrom smo tragu i ako ovako nastavimo promovirati našu bajku na dlanu i privući ćemo još više novih turista – komentirao je Ferek – Jambrek.

- Uskrsno pucanje je dio identiteta ovoga kraja, zbog čega se svaki stanovnik Kostela, ali i Pregrade osjeća posebno, jer živi u ovom kraju i jer je baštinik ovakve tradicije koja traje gotovo 500 godina i koja se prenosi s koljena na koljeno – istaknuo je na zidinima Kostelgrada, domaćin, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, dodavši kako mu je drago da se ovakvim manifestacijama vraća stari sjaj i da ih ljudi dobro prihvaćaju. Grad Pregrada će se, rekao je, truditi ovakve sadržaje upakirati u dobar turistički proizvod kako bi privukli što više turista u lijepi pregradski kraj koji se diči tradicijom.

Nakon ceremonije otvorenja na Starom gradu, program  se preselio u Područnu školu Kostel, gdje je otvorena izložba starih fotografija “Kostel od 1940. do 1980.“, a koju je pripremila Udruga kostelskih žena, kao sjećanje na vlč. Josipa Rukelja. Izložba starih fotografija dočarava bogati društveni život Kostela u razdoblju od 1940. do 1980. godine, čemu svjedoče brojna zabilježena događanja, prvenstveno vezana uz župu, školu, Pletarnu, planinarenje i limenu glazbu. Uz fotografije iz arhiva župe Kostel, na izložbi su se mogle razgledati i fotografije iz obiteljskih albuma mještana Kostela.U kulturno – umjetničkom programu na igralištu škole sudjeluju KUD Pregrada i Barajt band. U večernjim satima u crkvi sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača.

Po starom običaju na sam Uskrs održava se misa „Jutarnjica“ uz blagoslov hrane, nakon koje će se ponovno oglasiti pucnji kostelskih pištola, dubrovačkih trombuna i topa iz Bakra u čast i slavu Isusova uskrsnuća. Centralna uskrsna svečanost održava se u 16 sati, uz misu "Večernicu" i Limenu glazbu Pregrada. Na Uskrsni ponedjeljak manifestacija se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru, na zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine priprema cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca. Uskrsne će pištole tradicionalno utihnuti tek na Bijelu nedjelju, kada se slavi i Dan Grada Pregrade, svečanim programom i streljanjem kraj kapele svetog Štefana u Bregima Kostelskim.

Dodajmo i kako je prije samog otvorenja manifestacije, u prijepodnevnim satima u Uredu župana u Krapini održan je  tradicionalni prijem za povijesne postrojbe iz Republike Hrvatske koje sudjeluju na manifestaciji “Kostelska uskrsna pištola”. Nakon mimohoda kroz Krapinu, povijesne postrojbe podnijele su ispred zgrade Županije prijavak zamjeniku župana Anđelku Fereku – Jambreku te je potom održan prijem, na kojem su bili i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina. Nakon prijema, ispred spomenika Ljudevitu Gaju na središnjem krapinskom trgu zapaljene su svijeće povodom obljetnice smrti ovog velikana koji je ostavio neizbrisiv pečat u hrvatskoj povijesti sa svojom ulogom u u buđenju nacionalne svijesti i stvaranju kulturnih i političkih preduvjeta za objedinjavanje hrvatskih zemalja u jedinstvenu cjelinu.