[VIDEO] 'Šećerna bolest javlja se zbog stresa, fizičke neaktivnosti i nasljednog faktora'

Autor ih/ip

Svjetski dan šećerne bolesti se već desetu godinu za redom obilježava 14. studenoga s ciljem podizanja svijesti o dijabetesu te ukazivanja na mogućnosti njegove prevencije i liječenja

mjerenje šećera glavna.jpg

Svjetski dan šećerne bolesti se već desetu godinu za redom obilježava 14. studenoga s ciljem podizanja svijesti o dijabetesu te ukazivanja na mogućnosti njegove prevencije i liječenja.

Procjenjuje se da u Krapinsko-zagorskoj županiji živi 10.000 osoba oboljelih od dijabetesa, a velik broj oboljelih nije ni svjestan da ima šećernu bolest. U njezinom liječenju značajan učinak ima obiteljska podrška te je stoga tema ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa „Obitelj i šećerna bolest“.

U obilježavanju Svjetskog dana šećerne bolesti i ove su se godine brojnim aktivnostima uključile Patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije.  

Jedno takvo mjerenje se održalo u Ljekarni Krapinsko-zagorske županije,Ljekarničkoj jedinici Zabok gdje su građani mogli besplatno izmjeriti tlak i šećer u krvi.

Kako smo se sami uvjerili, patronažne sestre su imale pune ruke posla jer se građani rado odazivaju na ovakve akcije kako bi provjerili svoje zdravstveno stanje. Kako nam je rekla patronažna sestra  Renata Brezak, na šećer u krvi uveliko utječe način života, kao i obiteljska anamneza. 

Da je broj oboljelih od šećerne bolesti u porastu, potvrdila nam je pak magistra farmacije Marija Puljko.  - Ljekarna Krapinsko-zagorske županije stalno ima ovakve akcije - istaknula je Puljko.

Što je bitno kod šećerne bolesti te na koji način oboljeli od šećerne bolesti moraju voditi brigu o svojem zdravlju možete pogledati u našem videu.

Akcije se povodom Svjetskog dana šećerne bolesti nastavljaju, a popis lokacija možete pogledati na linku ispod:

 http://www.zagorje.com/clanak/vijesti/diljem-zagorja-moci-cete-bespatno-izmjeriti-secer-u-krvi-i-dobiti-izracun-indeksa-tjelesne