[VIDEO] Ranč u srcu Zagorja nudi gostima pravo western jahanje i zagorske specijalitete

Autor zagorje.com

Imamo stalne jahače iz Zagreba i okolice, ali i Slovenije i Austrije. Sve više ima i Zagoraca kod kojih se javlja interes za jahanje što mi je posebno drago. To je odličan sport – rekao je Tomislav Trninić

ranč

Nedaleko od gradske vreve Zaboka i Oroslavja, po blago makadamskom putu, došli smo do Rancha Tobiano. Tamo su nas dočekali Tomislav Trninić, predsjednik udruge Jahalište Zabok i njegova kolegica i prijateljica Katarina Majdandžić koji već nekoliko mjeseci na spomenutom ranču sa zainteresiranima održavaju satove raznih oblika jahanja.

Sedam konja

Dočekali su nas i glavni akteri priče – konji. Trenutno ih se na ranču nalazi sedam. Najstarija je Meri, po kojoj je, objašnjava Trninić, ranč i dobio ime Tobiano. – Šareni konji mogu imati nekoliko vrsta šara i svaki oblik ima različito nazivlje. Jedan od njih je i tobiano, a budući da je Meri prvi konji i ima tobiano šare, odlučili smo tako nazvati ranč. Tu su i njen sin Inoks, te Kaliopi, Kameron, Miša, Valkira i Melodi – rekao nam je Trninić dodajući kako je ranč počeo s aktivnim radom u srpnju ove godine. No, ljubav prema konjima i jahanju traje mnogo dulje. Tomislav je istaknuo da je još kao mladić volio konje i životinje, a western jahanjem Katarina i on bave se četiri godine. – Imamo dvije vrste jahanja – englesko i western jahanje. Western jahanje je predviđeno za neka dulja jahanja i dulje rute. Nekad su kauboji bili 10 do 12 sati na konjima i tražio se način da im bude čim lakše. Poanta je zapravo u školovanju konja, odnosno da se konj uz poticaj nauči da odrađuje što je potrebno – naglasio je predsjednik udruge Jahalište Zabok. Katarina i Tomislav prvo su jahali u Pisarovini, a kako su se sve više počeli interesirati za konje, ali i za taj sport, odlučili su urediti ranč i  osnovati školu jahanja. - Sve smo skupa uređivali dvije godine, odnosno od kada smo dobili uporabnu dozvolu. Moram zahvaliti gradu Oroslavju na velikom razumijevanju i potpori u projektu, a posebno gospođi Zdenki koja tamo radi – naglasio je Tomislav Trninić.

Posebne staje

Objasnio je kako konji na njihovom ranču imaju sasvim posebne staje. Riječ je o tzv. polu lauf stajama. – Polu lauf staje su takav tip staja da svaki konj ima svoj  intimni prostor, ali i mogućnost da izađe i prošeće kad hoće. To je dobro iz dva razloga – zbog psihe konja jer svaki konj mora imati malo mira, ali i zbog cirkulacije jer konj se mora kretati – objasnio nam je zaljubljenik u konje dodajući da jahačka sezona traje od ožujka pa do studenog, ovisno o vremenskim prilikama. A da je riječ o vrlo popularnom sportu i aktivnosti govori i činjenica da na Ranch Tobiano dolazi sve veći broj posjetitelja. - Mi imamo stalne jahače iz Zagreba i okolice, ali i Slovenije i Austrije. Sve više ima i Zagoraca kod kojih se javlja interes za jahanje što mi je posebno drago. To je jedan jako dobar sport. U prirodi si, družiš se s konjima, a kada osjetite na konjskim leđima prirodu, to je poseban osjećaj – ispričao je Tomislav.

Gastronomija i jahanje

Kaže, cilj njihove ponude nije samo jahanje. Žele gostima ponuditi i određeni segment zagorske gastronomije. Pa tako onima koji dođu serviraju i domaće suhomesnate proizvode poput čvaraka, kobasica, domaćih sireva, sira s vrhnjem, ajvara, domaćeg vina… Gosti su, priznaje, oduševljeni svime što probaju pa ih odmah zanima gdje mogu nabaviti tu domaću hranu. – Tu vidim priliku za povezivanje s domaćim proizvođačima i OPG –ovcima na plasmanu njihovih proizvoda, a krajnji nam je cilj da našim gostima imamo mogućnost ponuditi i smještaj. Dakle, kada dođu ovdje na vikend ili tjedno jahanje, da imaju mogućnost ovdje odmoriti i odspavati – objašnjava Tomislav dodajući kako za predstojeće razdoblje imaju brojne planove. - U proljeće već imamo najave dolazaka gostiju iz Austrije, a napravit ćemo seminar za vlasnike konja ili one koji će postati vlasnici. Vodit će ga trenerica iz Austrije. Isto tako, imamo zanimljivu najavu za kraj sljedeće godine. Naime, vjerojatan je dolazak gostiju iz Amerike koji su osnovali Svjetsku organizaciju western dresurnog jahanja. Mi smo bili na njihovim seminarima i imali smo čast ući u tu asocijaciju, a njima se naša zamisao i koncept našeg ranča jako dopao pa nas planiraju posjetiti – otkrio nam je vlasnik ranča planove za godinu pred nama.