[VIDEO] Oko 750 djece zaplesalo na 'Cunge, cunge, cungeraju'

Autor ih/ip

Projekt kojeg provodi Ansambl Zabok u suradnji s OŠ Ksavera Šandora Gjalskog održao se po jedanaesti put

glavna za web.jpg

- Na Trgu svete Jelene u Zaboku prošlog je ponedjeljka održan jedanaesti 'Cunge, cunge, cungeraj' u kojem su sudjelovali učenici OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok.  Riječ je o projektu kojeg cijele godine provodi Ansambl Zabok u suradnji s Osnovnom školom K.Š. Gjalskog osmislila folkloristkinja i voditeljica  Ansambla Zabok, Senka Jurina, a temelji se na upoznavanju i usvajanju narodnih plesova Hrvatskog zagorja među svim generacijama osnovnoškolaca.

Na 'Cungeraju' je sudjelovalo oko 750 učenika, odnosno svi učenici od prvog do osmog razreda. Najveća podrška bili su im mame i tate, bake i djedovi, ali i učitelji koji su vjerno pratili njihove nastupe. Veliko zadovoljstvo još jednim 'Cungerajom' izrazila je voditeljica Ansambla Zabok Senka Jurina. - Projekt podrazumijeva da se tijekom osnovnoškolskog obrazovanja djecu u Zabok upozna s tradicijom zagorskih narodnih plesova. Ove godine smo mrvicu obogaćeni za dvije folklorne izvedbe folklorne skupine Ansambla Zabok koje djeluju u Područnoj školi Martinišće i male folklorne skupine šestog razreda koji djeluje u centralnoj školi - rekla je Jurina. Ravnatelj škole Tomislav Polanović rekao je kako su ovim projektom spojili tjelesni, kulturu i glazbu dodajući da će se ova tradicija i dalje nastaviti.

Gradonačelnik grada Zaboka bio je oduševljen što se okupilo toliko djece i publike. - Ovaj projekt je vrijedan jer daje pretpostavku da će danas-sutra djeca koja nastupaju odabrati kao aktivnost folklorni amaterizam ili bilo koje drugo bavljenje glazbom ili plesom - istaknuo je Hanžek. Događaju je prisustvovala i zamjenica župana Jasna Petek. - Riječ o dugogodišnjem projektu koji predstavlja tradiciju i doprinosi očuvanju naše kulturne baštine, ali u onom dijelu koji se tiče socijalnih kompetencija mališana. Osim očuvanja tradicije važno je njegovati suradnički odnos, zajedništvo i zasigurno osjećaj pripadnosti sredini, a to se ovim projektom kod djece nastoji potaknuti - rekla je Petek. 

CIJELU FOTOGALERIJU S DOGAĐANJA POGLEDAJTE NA SLJEDEĆEM LINKU: http://www.zagorje.com/fotogalerija/11-cunge-cunge-cungeraj-u-zaboku