[VIDEO] MARKO ŠTURLAN IZ PUNKTA NOVI ZAGORSKI CHEF: 'Pita od izabele bila mu je božanstvena'

Autor mš/ip

Održano je osmo izdanje kulinarske manifestacije Chtef – Zagorski chef

IMG_8867.jpg

Marko Šturlan iz Punkt Beer Housea ovogodišnji je Chtef – Zagorski chef. On je pripremio pečeni buncek i sarmice od krumpira sa špekom te pitu od izabele i badema. Mladi Marko kuhar je tek četiri godine, a ova ga je nagrada, kaže, posebno razveselila. – Puno mi znači ova nagrada, ali i neko novo iskustvo. Mislim da je presudilo to što sam radio jednostavne recepte, bez puno nekakvih dodataka. Napravio sam sve po domaći – rekao je pobjednik. Drugu je nagradu osvojio Josip Bival iz Bluesun Hotela Kaj iz Marije Bistrice dok je treće mjesto pripalo Mirku Ljubiću iz Dvorca Mihanović.


O pobjedniku je odlučivao žiri u sastavu Vesna Belošević, Branko Đurišević i Tomislav Špiček koji je bio i predsjednik stručne komisije. – Naši su natjecatelji morali pripremiti jela od svinjske koljenice, zelja i grožđa. Mislim da ne bum večeral kolko sam bunceka danas pojel. Jela su bila sva ukusna, a tradicija je bila prisutna. Pobjednikovo glavno jelo bilo je dobro, ali je desert bio božanstven. Jako dugo nisam jeo ovako dobar desert poput njegove pite od izabele i badema – otkrio je Špiček.



Pobjednički kipić najboljem kuharu dodijelio je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u osmoj manifestaciji. – Stručni žiri je rekao da su sva jela naših natjecatelja bila odlična na što sam jako ponosan. Bitno je da smo radili promociju zagorskog kulinarstva i vinarstva, a to nam je izuzetno bitno za ukupnu turističku ponudu Krapinsko – zagorske županije. Mislim da smo još jednom dokazali da je naša županija najbolja kontinentalna destinacija u Hrvatskoj – istaknuo je župan dodajući i kako je zadovoljan što je pobjeda otišla u ruke mlade osobe.



Među sedam kuhara koji su se natjecali, a osim onih koji su osvojili prva tri mjesta, bili su i Željko Božiček iz Hotela Matija Gubec, Mislav Božić iz Ville Magdalene, Petar Čukman i Denis Kožić iz SŠ Zabok te Jakov Mirt iz Terma Jezerčica. Izvan konkurencije jela je pripremao i glumački duo Marija Borić i Adam Končić.



Na samom otvaranju manifestacije direktor Termi Tuhelj Vasja Čretnik pozdravio je sve okupljene i zahvalio što su ponovno domaćini ove manifestacije. - Ovakve manifestacije promoviranju kuharski zanat što je jako važno u doba kada nam fali kadra - istaknuo je Čretnik. Načelnik Tuhlja Mladen Hercigonja također je uputio pozdravne riječi ističući zadovoljstvo što su upravo Terme Tuhelj mjesto održavanja Zagorskog chefa, a predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki pohvalila je izbor namirnica za ovogodišnju manifestaciju te dodala kako sva takva događanja čine Bajku na dlanu.



Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, naglasio je važnost ovakvih manifestacija za turizam. - Mi Zagorci smo kreativni ljudi koji volimo dobro pojesti i popiti, ali i pokazati drugima ono u čemu smo dobri. Manifestacija je ovo koja promovira Zagorje kao turističku destinaciju koja je sve popularnija. Čestitam vodstvu Županije na ovako dobrim idejama - naglasio je Štromar.