[VIDEO] MALIŠANI ODUŠEVLJENI: Četiri 'pametna' robota za zabočke osnovnoškolce

Riječ je o projektu koji je osmišljen s ciljem povećanja interesa za tehničku kulturu te prirodoslovna i znanstvena područja kod mladih

  glavna.jpg

Danas je u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku predstavljen projekt HRVATSKA STVARA. Riječ je, naime, projektu koji je osmišljen s ciljem povećanja interesa za tehničku kulturu te prirodoslovna i znanstvena područja kod mladih.

Na opće oduševljenje učenika četvrtih razreda, projektom su predstavljeni roboti.  – Grad Zabok inicijator je prijave Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog na projekt HRVATSKA STVARA kao predstavnika Krapinsko-zagorske županije. Projekt je odobren od strane Ministarstva obrazovanja i pod pokroviteljstvom je Veleposlanstva Velike Britanije i omogućava najmlađima da na zabavan i kreativan način uče programiranju, elektoronici, fizici, matematici i drugim predmetima – objasnila je zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek i dodala kako će zahvaljujući ovoj inicijativi ova osnovna škola dobiti četiri robota iz tzv. STEM područja koja će im itekako poslužiti u nastavi. Tvrtka STEMI je naime, dva robota namijenila Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog, dva Gradu koje je Grad također darovao školi. – Roboti će ih učiti timskom radu, problemskom rješavanju zadataka, učenju iz pogrešaka i kreativnom učenju – rekla je Đurek.

Da je ovaj projekt iznimno značajan za školu potvrdio je i ravnatelj Tomislav Polanović.  – Pošto se radi o robotizaciji, informatizaciji i IT sektoru i trendu da se informatika uvodi kao obavezan predmet u 5. i 6. razrede osnovne škole ovaj projekt je, kao i ostali koje provodi škola, izuzetno bitan. Dobivanjem ovih robota želimo potaknuti naše učitelje da se razvijaju u robotičkom smjeru – objasnio je Polanović.

Dodajmo kako je cilj projekta HRVATSKA STVARA 'osnaživanje kroz edukaciju' kako bi se omogućilo mladima da se uhvate u koštac s novim izazovima koristeći se tehnologijom. – Ovim projektom obišli smo cijelu Hrvatsku. Među ostalog, želimo omogućiti mladima da ostvare svoje potencijale – ispričao je Marin Trošelj iz tvrtke STEMI koja s Udrugom Programerkom organizira ovakva događanja. Trošelj je dodao kako je cilj u svakoj županiji, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj osnovati dva kluba u kojima će mladi moći besplatno učiti programiranje i primjenjivati ga u robotici te raditi na vlastitim projektima.

Prema njegovim riječima, osnivanje kluba može potaknuti bilo tko pa tako i škole, knjižnice ili udruge,  odnosno ako imaju neku računalnu infrastrukturu. U Hrvatskoj ih ima preko 120, a ta brojka se povećava.

Malo je reći da su mališani bili oduševljeni robotima te činjenicom da iz prve ruke mogli vidjeti robote 'na djelu'.