[VIDEO I FOTOGALERIJA]: Pogledajte kakve su divne jaslice izradili Zagorci

U Brestovcu Orehovičkom otvorena 12. županijska izložba jaslica

glavna jaslice.jpg

Danas je u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom održana svečanost otvaranja 12. županijske izložbe jaslica i angeljeka. Tradicija je to koju njeguje Udruga Angeljeki, a svi su posjetitelji mogli uživati u čarobnom svijetu unikatnih jaslica koje su za ovu izložbu izradile ruke i ručice svih generacija Zagoraca. Mogla se vidjeti sva kreativnost onih koji su izrađivali jaslice. Naime, s jedne strane tu su bile izložene suvremene jaslice, a s druge strane tu su bile one tradicijske.

- Ova izložba je od velikog značaja za Općinu Bedekovčina, kao i za samu Udrugu Angeljeki i za Brestovec Orehovički. Predstavljeni su radovi koju su napravljeni u zajedništvu, a radili su ih učenici, obitelji... – rekao je prilikom otvaranja izložbe Darko Ban, načelnik Općine Bedekovčina.
Jasna Petek, zamjenica župana KZŽ za društvene djelatnosti također se složila da je ovo zaista jedinstvena izložba koja se može vidjeti u Zagorju.

– Izložba jaslica jedinstvena je, ne samo na području Krapinsko-zagorske županije, već i šire. Izložbom se pokazuje veliki trud, kreativnost, gdje god one nastale. Ono što povezuje zajedno ove uratke je kreativnost, zajedništvo i čuvanje tradicije – izjavila je zamjenica župana.

Liljana Cvetko iz povjerenstva za postav izbor jaslica nije krila zadovoljstva velikim odazivom izlagača. – Kao i svake godine došao je velik broj pojedinačnih i grupnih uradaka, što trodimenzionalnih, što plošnih, a najviše su od izlagača zastupljene odgojno-obrazovne ustanove Hrvatskog zagorja, udruge, pojedinci, a posebna gošća je časna sestra Samuela Premužić koja je poznata sa svojim načinom rada od perušinja i slame, a tu radove je izložio i velečasni Marijan Culjak iz Župe sv. Jelene Križarice iz Zaboka.

O jednim tradicijskim jaslicama našoj ekipi, ispričala je Slavica Šimag iz Udruge Sveta Marta. – Koristili smo materijale od drva, špage, slame, mahovine, a tu su i figurice od gipsa – rekla je gospođa Slavica.

Udruga Marta je, naime prvi put sudjelovala na ovoj izložbi, a kako kažu, jaslice u svojoj udruzi izrađuju već četiri godine. – Svaka članica udruge doprinijela je tako da je nešto donijela – dodala je gospođa Slavica.

Domenika Valjak je također uz pomoć drugih izradila jedne tradicijske jaslice s materijalima kao i gospođa Slavica Šimag.

Bilo je i onih izlagača koji ne izrađuju dugo godina jaslice. - Prošle godine sam prvi put probala napraviti jaslice i svaki uradak koji je napravljen, nije ponavljan – rekla je gospođa Ankica Hrbud iz Udruge umirovljenika Klanjec. Radila je s perušinjem i ljepilom na pištolj.

FOTOGALERIJU S DOGAĐANJA MOŽETE POGLEDATI OVDJE.