[VIDEO I FOTO] Zabočki osnovnoškolci zaplesali zagorske narodne plesove

Autor zagorje.com

Riječ je o projektu kojeg cijele godine provodi Ansambl Zabok u suradnji s Osnovnom školom K.Š. Gjalskog

glavna.jpg

Na Trgu svete Jelene u Zaboku u održan je jubilarni deseti 'Cunge, cunge, cungeraj' u kojem su sudjelovali učenici OŠ K. Š. Gjalskog Zabok.

Podsjetimo, riječ je o projektu kojeg cijele godine provodi Ansambl Zabok u suradnji s Osnovnom školom K.Š. Gjalskog osmislila folkloristkinja i voditeljica  Ansambla Zabok, Senka Jurina, a temelji se na upoznavanju i usvajanju narodnih plesova Hrvatskog zagorja među svim generacijama osnovnoškolaca.

Naime, svaka generacija polaznika osnovne škole u Zaboku nauči plesati po jedan zagorski ples, primjeren njihovoj dobi. Svrha projekta je osim njegovanja i očuvanja tradicijske kulture svoga zavičaja, poticanje zajedništva među djecom kao i drugi sociološki i pedagoški aspekt.

U povijesti Ansambla Zabok ovo je najopsežniji projekt jer u njemu sudjeluje gotovo 800 učenika i preko 30 učitelja, te folklorni voditelji i asistenti.

Dodajmo kako su na otvaranju jubilarnog 'Cungeraja' bili i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, koji je i otvorio početak plesa, kao i njegova zamjenica Valentina Đurek. Ravnatelj osnovne škole Tomislav Polanović je pak izrazio veliko zahvalu Ansamblu Zabok te pritom i njihovoj voditeljici Senki Jurini, a cvijeće je dobio i Zdravko Završki iz tamburaške sekcije Ansambla.

Fotogaleriju s događanja pogledajte OVDJE.