[VIDEO] Grabar - Kitarović: Investicija ove zagorske tvrtke dokazuje da se u Hrvatsku isplati ulagati

Autor mš/ip

Predsjednica Republike Hrvatske obišla je nove pogone tvrtke Obrada metala Pleško u Gubaševom

glavna.jpg

Poduzeće OMP – Obrada metala Pleško u Gubaševom danas su, povodom otvorenja novog proizvodnog pogona i završetka projekta financiranog uz pomoć sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, obišli predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.



Ukupna vrijednost dogradnje proizvodne hale iznosi 5,9 milijuna kuna, a za nabavu strojeva i opreme utrošeno je 8,2 milijuna kuna. Okupljene uzvanike na svečanosti otvorenja novog pogona pozdravio je vlasnik poduzeća, Vladimir Pleško, prisjetivši se da su prije 40 godina osnivači, Josip i Anica Pleško, poslovanje započeli s tada, u Hrvatskoj, novim tehnologijama. - Ove godine, 8. travnja, ušli smo u 40. godinu od početka obiteljskog poslovanja u preradi metala, 40. godinu stalnih investicija u nove tehnologije i proizvodna rješenja kojima smo tražili način kvalitetnije i brže proizvodnje i obrade metala. Dosadašnji razvoj tvrtke OMP oslanjao se pretežito na vlastita sredstva i na kreditna sredstva poslovnih banaka, putem kojih smo odgovarali na potrebe naših kupaca u pogledu kvalitete i kvantitete naše proizvodnje. Da bismo povećali konkurentnost, morali smo krenuti u novi investicijski ciklus, koji nam je omogućio povećanje volumena proizvodnje i tehnološki iskorak, u nekim dijelovima i na viši nivo nego što to imaju partnerske ili konkurentske tvrtke u EU. – istaknuo je Pleško. Ukupna vrijednost projekta je 15,9 milijuna kuna, odobreno EU financiranje 5,1 milijun kuna, a razdoblje provedbe od 1.10. 2016. do prije nekoliko mjeseci. Unutar provedbenog razdoblja i izvan okvira projekta, investirano je u dodatnu nabavu strojeva i opreme u visini 3,1 milijun kuna. U međuvremenu je realiziran i projekt Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti kroz informacijske i komunikacijske tehnologije, u vrijednosti od 850 tisuća kuna. - Danas s ponosom mogu reći da su ovi projekti realizirani u cijelosti, a prije nekoliko dana potpisali smo i ugovor za izgradnju fotonaponske elektrane vrijedan 1,5 milijuna kuna. Ovu današnju svečanost ujedno koristim da zahvalim svim sudionicima u postupku realizacije projekta – istaknuo je Pleško, zahvalivši svim poslovnim partnerima te posebno djelatnicima.



- Danas je prekrasno biti predsjednik jedne institucije koja štiti i promiče hrvatsko obrtništvo jer pred ovakvim objektom možemo samo izraziti divljenje gospodinu Plešku i njegovoj cijeloj obitelji koja pokazuje da samo uporan rad, ideja i zalaganje donose rezultate – rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragutin Ranogajec.



Obitelji Pleško čestitao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. - Počet ću sa time kada je predsjednica Republike dislocirala svoj ured u Krapinu, planirali smo posjet predsjednice da dođe ovdje pogledati jednu sjajnu investiciju. Sad sam sretan što se to nije dogodilo, jer bi vjerojatno teško dva puta došli na isto mjesto, a sada ste na na kraju ovog lijepog projekta da ga uveličati i hvala vam na tome. Zahvaljujući Vladimiru, njegovom bratu Davoru i na stotine zagorskih obrtnika i gospodarstvenika, slika gospodarstva na Krapinsko – zagorskoj županiji jeste tako dobra. Ja ne govorim nikada o postotku nezaposlenih na području županije, nego na temelju ovih podataka koje smo čuli, ja govorim o novootvorenim radnim mjestima. A od 2013. godine to je u gospodarstvu skoro 4000 novih radnih mjesta i to je najbolja demografska mjera, osigurati posao doma da nam ljudi ne odlaze s ovih naših zagorskih brega. I to što nas najmanje odlazi, upravo je rezultat gospodarskih investicija, ulaganja i povećanja broja ukupnog prihoda, obrtnika, obrta i gospodarstvenika i zaposlenih ukupno u gospodarstvu, ukupnog prihoda i ukupne dobiti. I to je veliki doprinos kompletnom društvu, vas obrtnika, u ovom slučaju konkretno vaše investicije. Meni je drago da je naš upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, naša razvojna agencija, bila na usluzi vama kao poduzetniku i to je zapravo uloga lokalne i regionalne samouprave, da budemo servisnašim građanima,poduzetnicima i obrtnicima, da u što kraćem roku izdamo potrebne papire i stvorimo uvjete da bi oni mogli ulagati. Stoga u ime KZŽ i svoje osobno ime čestitam na ovoj sjajnoj investiciji i veselim se otvaranju novih hala – rekao je župan Kolar.



Da joj je posebno zadovoljstvo nazočiti na otvorenju novog proizvodnog pogona Obrta OMP rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvrčući se na samu investiciju. – Više od 18 milijuna kuna uloženih u novi pogon prerade i proizvodnje metalnih dijelova vrijedno je svake pozornosti. Novi strojevi i oprema, nova zapošljavanja i nova vrijednost koja će se ovdje stvarati odašilju poruku kako se u Hrvatskoj isplati ulagati i poslovati – istaknula je Grabar-Kitarović. Naglasila je kako je izvrsno čuti da 80 % proizvoda odlazi u inozemstvo smatra kako je izvozno orijentirana proizvodnja temelj gospodarskog razvoja Hrvatske. Dodala je kako valja biti svjestan da na razvoj gospodarstva utječu demografski trendovi, obrazovni sustav te potreba za brzim stjecanjem novih znanja i vještina. Grabar Kitarović ponovno je naglasila važnost donošenja demografskih mjera. - Krajnje je vrijeme da parcijalne i povremene mjere zamijenimo konzistentnom državnom populacijskom politikom koja će u središte staviti upravo domaću radnu snagu kao najvrjedniji resurs gospodarskom i svakog drugog razvoja koja zaslužuje ne samo dostojnu plaću već i uvjete dostojne života radnika i dostajan život u našoj Hrvatskoj – rekla je Grabar-Kitarović. Što se tiče strukovnog obrazovanja predsjednica je kazala kako se mora omogućiti da strukovno obrazovanje postane privlačno i relevantno povezanog s tržištem rada i da, kako kaže, mladoj osobi omogući ne samo stjecanje kompetencija za osobni rast i razvoj već i šansu da svojih radom osigura dostojan život sebi i njihovoj obitelji i naravno društvenoj afirmaciji.



Valja reći kako je predsjednica obišla i pogone poduzeća Davora Pleška, predsjednika Obrtničke komore KZŽ.