[VELIKA OBLJETNICA] 130 godina vatrogastva u Mariji Bistrici

DVD Marija Bistrica proslavilo veliku obljetnicu

130 godina vatrogastva u Mariji Bistrici1.JPG

U subotu 18. svibnja Dobrovoljno vatrogasno društvo Marija Bistrica obilježilo je veliku obljetnicu, 130. godina postojanja i djelovanja. Središnja proslava počela je okupljanjem kod Vatrogasnog doma u Mariji Bistrici, gdje je održana i svečana sjednica.

Nakon sjednice, bistrički vatrogasci i njihovi gosti u povorci su krenuli prema Svetištu MBB, gdje je misu u Bazilici MBB predslavio rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević. Na samoj svečanoj sjednici dodijeljena su najviša priznanja za članove društva. Tako su zlatne medalje dobili Ignac Babić, Franjo Mahmet, Josip Bokun, Franjo Ozimec i Florijan Ozimec, a zlatne plamenice Tomislav Kuntić i Andrija Belko. Spomenicu za 30 godina rada u društvu dobio je Branko Bigor, a posebno priznanje Vatrogasni veteran Franjo Tomorad. DVD Marija Bistrica uz veliku obljetnicu dobio je od HVZ Povelju Đuro Deželić, te plakete KZŽ i VZKZŽ.

Na svečanoj večeri nakon mise podijeljene su zahvalnice DVD-a Marija Bistrica podupirateljima i brojnim društvima, a članovima srebrne i brončane plamenice i medalje, te spomenice za 10 i 20 godina. Tako su brončane vatrogasne plamenice dobili Antonio Meštrović, Zlatko Skočak, Luka Benci, Lovro Fijan, Filip Hajster, Velimir Babić i Ivan Rusan, a brončane vatrogasne medalje: Klara Babić, Marija Brlečić, Valentina Bigor, Andreja Kovačić, Natalija Pisk, Ivana Kovačić i Nikola Kušić. Srebrne plamenice dobili su Matija Škrlec, Dario Semper, Damir Babić i Nikola Benci, a srebrne medalje Viktor Babić, Velimir Babić, Zlatko Benci, Branko Matok i Damir Kovačić. Spomenice za 20 godina dobili su Velimir Babić, Igor Kovačić, Dario Semper, Tomislav Kuntić i Mladen Žabec, a za 10 godina Ivana Kovačić, Martin Škrlec, Ivan Blagec, Nikolina Kuntić, Blaženka Benci, Marija Brlečić, Natalija Pisk, Miljenko Pisk, Klara Babić, Andreja Kovačić i Valentina Bigor.

Bogata povijest društva

Dobrovoljno vatrogasno društvo Marija Bistrica osnovano je 1889. godine zaslugom učitelja Josipa Kirina. U to vrijeme vatrogasno društvo bilo je jedino društvo oko kojeg su se okupljali poljoprivrednici, obrtnici i činovnici. U svojih 130 godina društvo je doživljavalo uspone i padove, prolazilo i kroz teška ratna vremena, ali je uvijek vodilo brigu o opremljenosti i osposobljenosti članstva te o vatrogasnom domu, koji se najprije nalazio u samom centru, na mjestu gdje je danas Dom kulture, ali je kasnije preseljen na mjesto gdje se i sada nalazi na tzv. Ledinama, na samom ulazu u Mariju Bistricu.

Društvo danas broji 95 punoljetnih članova, od toga 25 operativno osposobljenih i interventno spremnih vatrogasaca, ali i 20-tak vatrogasne djece i mladeži. Od opreme tu je autocisterna sa 5000 lit vode i pjenom,  upotpunjena raznom opremom za tehničke i ostale intervencije, kao i dva kombi vozila. Osim preventivnih i operativnih djelatnosti članovi društva sudjeluju i u raznim društvenim i vjerskim događanjima u organizaciji Općine Marija Bistrica i Svetišta MBB, poseban se briga vodi o osposobljavanju članova, o mladim naraštajima, kroz natjecanja i vježbe, a dodatni napori se ulažu i u dogradnju i proširenje Vatrogasnog doma, u kojem se nalazi i dislocirana baza Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok, s kojim DVD Marija Bistrica gaji izvrsnu suradnju.

Brojni gosti i čestitari

Ovu veliku proslavu bistričkih vatrogasaca pozdravili su brojni gosti. Pozdrave i čestitke su uputili izaslanik predsjednika HVZ i predsjednik VZKZŽ Stjepan Skuliber, župan KZŽ Željko Kolar, predsjednica skupštine KZŽ i ujedno počasna članica DVD-a Marija Bistrica Vlasta Hubicki, zapovjednik VZ KZŽ Marijan Lovrenčić i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, dok se proslavi kasnije priključio i rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević. Proslavu su uveličali i predstavnici brojnih vatrogasnih društava i vatrogasnih postrojbi te prijatelji društva, sponzori i podupiratelji. Proslavu je pratila i limena glazba KUD-a Lovro Ježek Marija Bistrica, koja također ove godine slavi veliku obljetnicu, 125 godina rada, a od svojih početaka i djelovala je u sklopu DVD-a Marija Bistrica. sve do osnivanja KUD-a Lovro Ježek 1974. godine.