VELIKA INVESTICIJA U OB ZABOK: Opremljene dnevne bolnice i nabavljena oprema za oko 16 mil.kuna

Javnosti je danas predstavljen sam završetak projekta 'Opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija'

Bolnica

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana danas je predstavljen završetak projekta pod nazivom „Opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija“ sufinanciran iz sredstava Europske unije kroz Europski fond za regionalni razvoj, a iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Prema riječima ravnatelja Tihomira Vančine, vrijednost projekta je 15.757.688,75 kuna.


– Nakon deset godina, od gradnje bolnice, ovo je najveća investicija u našu bolnicu. Mi smo bolnica koja bilježi sve veći broj pacijenta, a ova će oprema i medicinskom osoblju i pacijentima značiti ogroman iskorak u pružanju, odnosno, korištenju medicinskih usluga – istaknuo je Vančina dodajući da su opremljene dnevne bolnice na odjelima interne medicine, pedijatrije, ginekologije, neurologije i kirurgije, a kroz obradu pacijenta u dnevnim bolnicama , ističe, smanjit će se opterećenje na akutnim bolničkim odjelima.


Ravnatelj je istaknuo kako je kroz projekt nabavljena 61 stavka medicinske opreme . – Nabavljeno je, primjerice, 20 holtera, novi ergometar – bicikl, opreme za nove sale s raznim aparatima za dnevnu kirurgiju, novi CT – ovi i CT – rendgen, na internoj medicini uređena je nova sala za bronhoskopije , nabavljen je 4 D ultrazvuk najnovije generacije, a na pedijatriji nabavljena je oprema poput defibrilatora, monitora itd. Najviše je vrijedna oprema za neurološku dnevnu bolnicu , CT i digitalni rendgen vrijedni 5 milijuna i 300 tisuća kuna – objasnio je ravnatelj Tihomir Vančina.

Spomenuo je i jednu zanimljivost. Naime, operacija sala u dnevnoj kirurškoj i ginekološkoj bolnici bile su sobe za osoblje, a na njihovom uređenju radili su djelatnici bolničke tehničke službe. - Time smo uštedjeli oko milijun i pol do dva kuna. Samo smo trebali materijal i naše ruke su to odradile – dodao je Vančina.


Ponos zbog odlično odrađenog projekta nije krila ni zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek. Kako je istaknula, Krapinsko –zagorska županija bila je prva koja je podnijela prijavu na projekt, prva dobila sredstva i odobrenje, ali i prva završila projekt. - Ovo je projekt čije će benefite građani konkretno osjetiti. Medicinska oprema smanjit će liste čekanja, a obavljat će se više pretraga i operacija. Važno je dakle imati stručne ljude, ali i vrhunsku opremu što nam ovaj projekt omogućuje – naglasila je Jasna Petek. I predsjednik Stručnog vijeća OB Zabok i bolnice hrvatski veterana dr. Tonči Visković naglasio je važnost dobivanja nove opreme. Zahvaljujući tome će se, kaže, rasteretiti velike sale za velike zahvate dok će oni manji biti obavljeni u dnevnim bolnicama.

Pogledajte video: