'Uz ogroman gospodarski potencijal, Zabok sve više iskorištava i svoje turističke mogućnosti'

Povodom Dana grada Zaboka i župe sv. Jelene Križarice razgovarali smo s gradonačelnikom Zaboka Ivanom Hanžekom

hanžek

ZL: Koje biste projekte u posljednjih godinu dana istaknuli kao najvažnije na području grada Zaboka?

Hanžek: Ako krenemo od državnih investicija, najvažnija je svakako rekonstrukcija i modernizacija pruge Zaprešić - Zabok. Taj se projekt čekao 40 godina, a izuzetno je važan za sve one koji putuju na posao, ali i za učenike i sudente. To je velika investicija, a vjerojatno ne bi bila realizirana ni sada da Siniša Hajdaš Dončić dok je bio ministar nije preokrenuo smjer ulaganja države u Zagorje. Moramo zahvaliti i sadašnjem ministru prometa Olegu Butkoviću koji je projekt nastavio i smatrao ga je važnim. Treba spomenuti i cestu Jadeki - Grdenci koja je sufinancirana iz fondova EU, a zapravo je spojila dva dijela Zaboka. Prošlu godinu sigurno je obilježilo i otvaranje Područne škole Martinišće i odjeljenja dječjeg vrtića. Županija je bila ustrajna u tom projektu, a on je zasigurno povećao kvalitetu života mještana tog dijela Zaboka. Valja spomenuti i uređenje doma u Proseniku Gubaševskom koji će uskoro biti i potpuno dovršen i spreman za korištenje. Kad govorimo o centru Zaboka treba spomenuti da se radilo o nogostupu od Doma strijelaca prema parku Milana Prpića, a ove će se godine nastaviti ti radovi. Proširili smo i raskrižje prema Ulici Stjepana Radića, odnosno prema dječjem vrtiću. Još jedan projekt na koji smo ponosni je i MIPOS, u sklopu programa Zaželi, kojem je cilj zapošljavanje teško zap

ošljivih kategorija žena. Poseban trud tu je uložila moja zamjenica Valentina Đurek budući da je Zabok nositelj projekta uz brojne partnere. U sklopu MIPOS - a, 55 žena brine o 313 korisnika, što je najveći broj korisnika u Hrvatskoj kada su u pitanju slični projekti. Nažalost, sportski park Zaseka nije nam prošao na natječaju za sufinanciranje, no sada smo ga dostavili Hrvatskom olimpijskom odboru u nadi da će se možda tamo pronaći sredstva za njegovo izvršenje. Završili smo projektnu dokumntaciju i imamo građevinsku dozvolu za naš Regenerator, a kroz mjesec dana očekuje se konačna odluka. Isto tako, u okviru urbane aglomeracije Zagreb pojavil su se mogućnosti sufinanciranja biciklističko - pješačkih staza. Mi smo asfaltirali, u okviru dogovora sa Sv. Križem Začretjem i Krapinom, stazu uz brzu cestu prema Krapini, a nešto slično planiramo prema Oroslavju preko rijeke Krapine u Lugu Zabočkom, koja bi izašla na Ptičekovu ulicu. Ponosni smo i na projekt Centra za kompetencije za turizam i ugostiteljstvo u našoj SŠ Zabok. Izrađeni su projekti, a uskoro bi se trebala ishoditi i građevinska dozvola. Moram spomenuti i radove na pročistaču otpadnih voda. Raspisani su natječaji za sustav odvodnje i sustav pročišćavanja voda, a to je investicija od oko 600 milijuna kuna te je značajna za čitavo Zagorje. Tu je i rekonstrukcija Strossmayerove ulice gdje investiramo u potporni zid, a kompletno je obnovljena i infrastruktura. Ta će ulica napokon biti proširena na način da se dva vozila mogu mimoići.

ZL: Moramo spomenuti i skori početak radova na industrijskoj cesti. Vi ste godinama naglašavali nužnost sanacije. Kolika je važnost tog projekta za Zabok?

Hanžek: Bez obzira na to što ćemo imati značajnih problema u prometu, jako me veseli što je izabran izvođač radova za sanaciju te ceste. Radovi bi trebali, ako sve bude u redu, početi u lipnju. Po projektu dinamike izvođenja radova, predviđeno je da radovi krenu od rotora kod Ozimca do Tifonove benzinske, međutim pokušat ćemo s izvođačem i investitorima dogovoriti da se krene od Regeneracije do Plodina. Budući da zbog zatvaranja pruge do Zagreba voze busevi, početak radova na ovoj dionici koju predlaže izvođač još bi povećala probleme. Činjenica je da je cesta u očajnom stanju, da je preuska te da su njena oštećenja, uz neopreznost vozača, često bila uzrok prometnih nesreća.

ZL: Ta je cesta vezana uz industrijsku zonu koja se u Zaboku, čini se, odlično razvija. Kako ste zadovoljni tim segmentom razvoja?

Hanžek: Jako sam zadovoljan jer je Grad prodao sve parcele osim jedne u toj zoni. Posebno me veseli što je domaća firma Meditex kupila parcelu i kreće u proširenje, a tvrtka Odjeća iz Zagreba seli svoju proizvodnju upravo u našu gospodarsku zonu. Zagorski metalac je promijenio vlasnika, ali bivši vlasnik je zadržao prostor i iznajmio ga craft pivovari Nova runda koja će kompletnu proizvodnju preseliti u Zabok. U nekoliko posljednjih dana imali smo razgovor s potencijalnim investitorima koji je zanimalo kakve mogućnosti Zabok nudi, a kreće i rješavanje papirologije za neke projekte izgradnje stambenih prostora koji Zaboku trebaju jer praznih stanova nemamo dok je potražnja vrlo velika.

ZL: Iako se Zabok ne spominje često u kontekstu turističkog središta, u posljednje vrijeme domaćin je događanja koja okupljaju i više tisuća ljudi. Festival balona, Zagorje trekk... samo su neki od njih. Možemo li Zabok uskoro početi gledati i kao turističko središte?

Hanžek: Mi smo svjesni da u povijesno – kulturnom smislu nemamo mnogo za ponuditi. Jasno nam je da kod Zaboka možemo govoriti o shopping turizmu jer potrošači koji dolaze nisu više Zabočani i stanovnici naše županije. Ova dva događaja koja ste spomenuli pokazali su nam prstom i rekli: 'To vam je to. Imate i veliki turistički potencijal.' Balon festival bio je iznimno uspješan. Nitko nije bio spreman za takav broj ljudi jer posjećenost je sve iznenadila, i policiju i ugostitelje i organizatore. Kad je u pitanju trekk, zaista svaka im čast jer pokazali su Zabok u najboljem svjetlu. Problem koji imamo je pitanje smještaja. Rješenje koje vidimo je stavljanje u turističku funkciju kleti jer to je smještaj koji se danas traži. Ljudi, odnosno turisti, su to spremni platiti.

ZL: Dan grada prilika je da se zaslužnim Zabočanima uruče i priznanja, Ove ste godine odlučili dodijeliti i dvije zahvalnice posthumno.

Hanžek: Priznanja smo ove godine odlučili dati Kreši Završkom, dugogodišnjem predsjedniku Ansambla Zabok koji je ove godine nakon 35 godina predao palicu mlađim naraštajima. Priznanje je otišlo u ruke i Puhačkom orkestru DVD – a Špičkovina te Poduzeništvu Varga. Ja kao gradonačelnik imam mogućnost dodijeliti svojom odlukom i zahvalnice, a ove sam godine njih dodijelio posthumno dr. Kreši Šoštaru, a na prijedlog vijećnice Martine Rubil, i dr. Zlatku Crkvenčiću. O Kreši Šoštaru može se mnogo i dugo govoriti, a svi se slažu u jednom – izuzetan stručnjak u svom poslu i odličan čovjek. Ista je stvar i s dr. Crkvenčićem kojeg bi opisao kao i kritičara i hvalitelja svega onoga što se u Zaboku radilo. U njemu smo uvijek mogli pronaći i odličnog suradnika za naša predavanja i aktivnosti.

ZL: I za kraj, što je u planu u razdoblju koje je pred nama?

Hanžek: Radimo na projektnoj dokumentaciji i građevinskoj dozvoli za biciklističku stazu, a imamo potrebu i za investiranje u našu Plavinku kada su u pitanju novi strojevi. Regenrator, ako prođe, bit će veliki projekt koji ćemo krenuti realizirati. Pokušavamo razmišljati i o nekim regularnoj i tekućoj problematici poput produljenog boravka djece u školi, ali i možebitnog proširenja dječjeg vrtića. Uz to, načelno smo s MUP – om dogovorili i zamjenu prostora na način da nama MUP da kompletan prostor iznad suda, a mi njima zgradu stare policije. Moramo spomenuti i kako čekamo svaki dan kada je tehnički pregled nove zgrade Javne vatrogasne postrojbe. Bit će tu i nekih redovnih komunalnih zahvata. Puno je poslova i zadataka, ali i otvorenih pitanja. Konkretno, imamo pripavnicu budućeg poljoprvrednog redara pa ćemo vidjeti kako će to funkcionirati, a drugo otvoreno pitanje je prometni redar za kojeg isto tako postoji opravdan razlog i potreba da ga zaposlimo. No, mislim da zakonska rješenja za pitanje promentnog redara nisu dobro regulirana budući da nama nije u interesu kažnjavati nego uvesti red.