Uskoro azil za životinje

Napravljen je idejni projekt za otvaranje azila za životinje na području naše županije. Inicijator otvaranja azila je Ve

p_672653psi copor (600 x 400).jpg

Napravljen je idejni projekt za otvaranje azila za životinje na području naše županije. Inicijator otvaranja azila je Veterinarska stanica Zlatar Bistrica, a idejni prijekt dostavljen je i Županiji. Ako bude dovoljno sredstava taj projekt trebao bi se realizirati najkasnije do početka sljedeće godine.

O projektu osnivanja azila za životinje bilo je riječi i na sastanku predstavnika KZŽ s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina u Krapini. Koncepciju rada predstavio je direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica dr.vet. Mladen Jemeršić, čija je Veterinarska stanica i pokrenula osnivanje prihvatilišta za životinje.

– Objekt bi primao oko 150 pasa, a troškove zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica u azilu snosile bi lokalne uprave i samouprave, u čemu su se one i usuglasile. Prihvatilište bi imalo dva dijela. U prvom dijelu bio bi objekt za prijem, ambulanta, WC, skladište, prostor za osoblje, prostor za hranu, a drugom dijelu 35 bokseva s ispustom i pet bokseva za izolaciju – objasnio je dr. vet. Jemeršić.

Sufinanciranje

- Azil mora biti smješten 500 metara od prvih kuća. Prvobitna lokacija za otvaranje azila bio je Mihovljan, no još nije točno definirano, tako da se lokacija još uvijek može promijeniti – dodaje.

Za sada zbrinjavaju pse lutalice u Konjščini gdje ih smještaju u tri, četiri kaveza gdje borave 60 dana. Većinu njih, čak 70% uspiju udomiti, no najveći problem je sa starijim psima.

- Dogovorena je radna komisija od tri člana od strane Veterinarske stanice Zlatar Bistrica koja će kontaktirati sa Županijom. Prijedlog je kako bi gradovi i općine plaćali, odnosno snosili troškove cijepljena, čipiranja, sterilizacije i smještaja u azil. U Zakonu o zaštiti životinja piše kako je briga o napuštenim psima i mačkama lutalicama obveza lokalne zajednica – pojasnio je.

- Kada bi jedinice lokalne samouprave sufinancirale čipiranje pasa na taj bi se način riješio veliki broj pasa lutalica, jer bi se detekcijom otkrio vlasnik. Cijepljenje stoji 118 kuna, a s čipiranjem 162 kune i obvezno je za mlađe pse, okoćene od 2005.g – dodaje.

- Smatram da ne bi trebao biti preveliki problem pronaći inicijalna sredstva za osnivanje azila. Iz predpristupnih fondova bi se također mogli iznuditi nešto novaca i zajedničkim snagama, uključivši KZŽ i jedinice lokalne samuprave trebamo raditi na tome da se objekt za napuštene životinje čim prije otvori – zaključio je dr. vet. Jemeršić.

Po našim saznanjima, jedino općina Tuhelj u svom programu ima pomoć u sufinaciranju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka na svom području.

Puna podrška otvaranju azila

- Veterinarska stanica Zlatar Bistrica krenula je s inicijativom, a Krapinsko-zagorska županija ju je poduprla. Maksimalno ćemo pomoći koliko možemo u o tom civilizacijskom iskoraku za nas. U proračunu smo odredili i određena inicijalna sredstva u iznosu od 70 tisuća kuna i preuzeli na sebe obvezu da upoznamo gradove i općine s tim projektom. Cijeli projekt otvaranja azila po riječima dr. vet. Mladena Jemeršića stajao bi oko 800 tisuća kuna.

- Vidjet ćemo kako će to ići, hoće li se novac tražiti preko natječaja i da li se može izvući nešto novaca iz fondova EU. Svjesni smo određenog problema, kao i načelnici i gradonačelnici. Treba što više senzibilizirati javnost, a u tome veliku ulogu imaju upravo mediji - rekla je županica KZŽ Sonja Borovčak koja očekuje realizaciju ovog projekta kroz dvije, tri godine.

Serumski konji

U dogovoru s Imunološkim Zavodom iz Zagreba Veterinarska stanica Zlatar Bistrica zakupila je u najam na pet godina staju u Podgrađu u vlasništvu Davorina Jakopca u kojoj će uzgajati konje za proizvodnju seruma za antitoksine koji će se prerađivati u Imunološkom zavodu u Zagrebu.

- U farmi će biti smješteno pedesetak konja. Riječ je o konjima polukrvnjacima, pasmine lipicaneri i noniusi. Osim konja, uzgajat će se i desetak magaraca, ovaca i koza. Dosad je takva vrste farme za proizvodnju seruma bila u Brezju, no oni sele i mi smo krenuli u taj posao – saznali smo direktora Veterinarske stanice Zlatar Bistrica dr.vet.Mladena Jemeršića.

Uređenje staje jer pred samim završetkom, a prvi serumski konji najvjerojatnije stižu već ovaj ponedjeljak.