Ukida se pomicanje sata!

Autor zagorje.com

Posljednje obavezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi 31. ožujka 2019., a države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019

foto: ilustracija

Europska komisija je objavila prijedlog za ukidanje pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, a države članice su dobile slobodu odluke žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Podsjetimo, Europska komisija je provela anketu u kojoj su pitali građane jesu li za ukidanje pomicanja sata. U anketi je sudjelovalo 4,6 milijuna ljudi, a 80 posto njih je reklo da želi da se ukine zimsko računanje vremena.

Kako piše net.hr hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec koji je bio član radne skupine Europskog parlamenta i zalagao se za ukidanje pomicanja sata u EU je rekao da bi svaka država članica do travnja 2019. godine trebala odlučiti hoće li primjenjivati ili ljetno ili zimsko računanje vremena, a kako ističe posljednje obavezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi 31. ožujka 2019.

Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće, piše net.hr. Europski parlament i Vijeće Eurupske unije trebaju usvojiti zakonodavni prijedlog Komisije do ožujka 2019.