U Zagorju sve više odraslih osoba i djece kojima je potreban smještaj u udomiteljskim obiteljima

Na udomiteljstvo se prije tri godine odlučila i Dragica Folnović

Udomiteljica Dragica Folnović s korisnicima

Na području mjesne nadležnosti Centra za socijalnu skrb Zlatar Bistrica sve je više udomiteljskih obitelji, ukupno 27 –ero. Na području Grada Zlatara 7, Budinščine - 4, Hrašćine - 2, Konjščina - 7, Lobor - 1, Mače - 2, Mihovljan - 3, Zlatar Bistrica - 1, jedino u općini Novi Golubovec nema niti jedne udomiteljske obitelji.

Život u teškim uvjetima

Na udomiteljstvo se prije tri godine odlučila i Dragica Folnović iz Peršavesi u općini Mače, koja kod sebe ima tri odrasle osobe, o kojima skrbi, a na preporuku Centra za socijalnu skrb. Kod nje su došli u zaista teškom fizičkom stanju, i bilo je potrebno brige i njege da se oporave. - Kad vidiš kako ljudi teško žive i u kakvim uvjetima, stvarno ti se srce stegne i zamisliš se – kaže Dragica Folnović, koja si na taj način zaradi mjesečnu plaću. Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se osobi (djetetu ili odrasloj osobi) u obiteljskom okruženju pruža briga primjerena njenoj dobi i potrebama. Svrha udomiteljstva je omogućiti djetetu odrastanje u zamjenskoj obitelji, a drugim osobama primjereno zbrinjavanje. Udomiteljska obitelj mora ispunjavati propisane, stambene, socijalne i druge uvjete.

Promocija udomiteljstva

Verica Sugnetić

- Stalno se provodi promocija udomiteljstva i sretni smo što ima interesa kod naših građana te je upravo u tijeku jedan postupak za davanje dozvole za udomiteljstvo za odrasle osobe. Nedostaje udomiteljskih obitelji za djecu jer od postojećih 7 obitelji, 4 su srodničke, a potrebe za izdvajanjem djece zbog neadekvatne roditeljske skrbi su sve veće – rekla je Verica Sugnetić, stručna radnica zadužena za udomiteljstvo u CZSS Zlatar Bistrica. Centar trenutno ima na smještaju u udomiteljskim obiteljima 18 djece i 59 odraslih osoba. - 9 - ero djece smješteno je na našem području, a 9 – ero djece i 9 odraslih osoba na području mjesne nadležnosti drugih centara, Varaždina, Vrbovca, Donje Stubice, Samobora, i Zeline). Na našem području osim korisnika s područja naše mjesne nadležnosti imamo i korisnika s područja drugih gradova i općina (Zabok, Krapina, Jastrebarsko, Zelina, Glina) i to trenutno 3 - je djece i 17 odraslih osoba. Taj broj je promjenjiv, a naročito kod odraslih osoba – rekla je Sugnetić.

Tko može biti udomitelj?

Udomitelj može biti osoba koja je: hrvatski državljanin, punoljetna, ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, ima poslovnu sposobnost, ima zdravstvenu sposobnost, ima završeno najmanje srednjoškolsko strukovno obrazovanje, ima sposobnosti za potrebnu skrb o smještenim osobama, njihovu zaštitu, čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje drugih potreba, prema stručnoj procjeni tima za udomiteljstvo, ima propisane stambene i materijalne uvjete za obavljanje udomiteljstva. Svaka osoba koja se želi baviti udomiteljstvom podnosi zahtjev za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva (licencije) centru za socijalnu skrb prema mjestu svojeg prebivališta. Broj smještenih osoba u udomiteljsku obitelj je ograničen s obzirom na specifične potrebe udomljenih osoba, te tip udomiteljstva i mogućnosti udomiteljske obitelji. Udomitelj radi pod nadzorom stručnjaka, a dostupni su mu služba za socijalni rad i druga stručna podrška, informacije i savjeti koji mu omogućuju da osigura dosljednu, visokokvalitetnu skrb svakoj udomljenoj osobi. Obavezna je edukacija udomitelja prije i u toku udomiteljstva. Udomitelju se osigurava naknada za podmirenje troškova udomljene osobe i naknada za njegov rad.