'U projekt uređenja perivoja oko dvorca Gornja Bedekovčina uložit će se 100 tis. eura'

Autor ih/mš

U Bedekovčini se održava radionica u sklopu projekta 'HIstorical CAstle PArkS' (HICAPS)

IMG_3471.jpg

Danas se u Odgojnom domu Bedekovčina, odnosno u Dvorcu Gornja Bedekovčina, održava Regionalna radionica projekta 'HIstorical CAstle PArkS' (HICAPS). Riječ je o međunarodnom projektu koji je odobren kroz transnacionalni program Interreg Central Europe, a usmjeren je na osnaživanje kapaciteta javnog i privatnog sektora za korištenje kulturnog nasljeđa i resursa ostvarenih međunarodnom suradnjom između partnerskih zemalja. Općina Bedekovčina na projektu sudjeluje s partnerima iz Slovenije, Poljske, Italije i Hrvatske, a usmjeren je na korištenja kulturnog nasljeđa kao resursa za lokalni i regionalni razvoj, te oko podizanja svijesti među školama i građanima o povijesti koja se održava kroz povijesne parkove. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.798.274,20 eura, a projekt traje do 30. svibnja 2020. godine. Vrijednost projekta na području Općine Bedekovčina iznosi 100. 000 eura, a Općina Bedekovčina kroz projekt revitalizirat će dio perivoja oko dvorca Gornja Bedekovčina te sudjelovati u širenju svoje međunarodne mreže partnera, što dodatno povećava značaj sudjelovanja Općine Bedekovčina u projektu ovog razmjera.

- Iznimno sam ponosan na sudjelovanje Općine Bedekovčina u projektu HICAPS jer ovim projektom ne samo da ćemo urediti dio perivoja Dvorca Gornja Bedekovčina što je od velikog značaja za naše mještane i mještanke, već Općina Bedekovčina kroz partnerstvo na HICAPS-u širi svoju međunarodnu mrežu partnera, što nas obogaćuje novim idejama, iskustvima, ali i prilikama - rekao je zamjenik načelnika Općine Bedekovčina Janko Buzjak. O važnosti projekta nešto je više rekla Helena Knez iz Općine Velenje iz Slovenije, voditeljica Odjela za EU projekte i partner projekta HICAPS.

- Projekt je fokusiran nešto više na gradske parkove i parkove dvoraca jer mislimo da je to najviše zanemareno područje - naglasila je Knez i dodala da ako se lakše pronađu novčana sredstva za adaptaciju unutrašnjosti zgrada, dok je vanjski prostor uvijek nekako zanemaren i to se projektom HICAPS želi promijeniti. Valja reći kako će u sklopu današnje radionice svoje pilot projekte u sklopu HICAPS – a predstaviti Općina Velenje te Grad Ptuj iz Slovenije te Grad Varaždin i Općina Bedekovčina.