U Muzeju Radboa zadovoljni brojem posjetitelja, među kojima je i mnogo stranaca

Autor sp

U planu je širenje muzejske zbirke

Svoja vrata posjetiteljima Muzej Radboa službeno je posjetiteljima otvorio 27. lipnja prošle godine. Pola godine nakon otvaranja, provjerili smo kako Muzej posluje. U prošloj je godini Muzej Radboa posjetilo više od 1330 posjetitelja.

Novi sadržaji

Kako kaže ravnateljica Ivana Hazulin, posjetitelji su većinom bilo iz odgojno-obrazovnih ustanova, s područja Krapinsko-zagorske županije, Grada Zagreba i Zagrebačke županije. - Od stranaca u posjetu muzeju bili su Slovenci, Filipinci, Poljaci i Kanađani.

Svakako smo zadovoljni brojkom posjetitelja, ako naravno uzmemo u obzir period otvaranja i kratko razdoblje otvorenosti Muzeja. Ove godine očekujemo puno više posjetitelja ponajprije zahvaljujući uvođenju novih pedagoških sadržaja – navodi Ivana Hazulin. Tako je u planu širenje muzejske zbirke, posebice na numizmatički i arheološki dio, zahvaljujući nalazima koju su otkriveni tijekom posljednjih godina. Za opremanje Muzeja preostaje posljednja faza, koja uključuje simulatore virtualne stvarnosti koji bi posjetiteljima nudili spoznajnu i doživljajnu dimenziju o važnosti i bogatstvu radobojske povijesti i baštine.

Ravnateljica Ivana Hazulin

Manifestacije i radionice

Od otvaranja, u radobojskom su muzeju održana brojna događanja. Istovremeno s otvaranjem, organizirana su Radobojska ljetna događanja, manifestacija koja je imala za cilj upoznati širu i dakako i dalju publiku s novootvorenim muzejom u Hrvatskom zagorju. Manifestacije su uključivale radionice za djecu, gledanje animiranih filmova, kazališnih predstava, glazbene večeri i mnoga druga događanja. I u jesenskom periodu Muzej je organizirao geološke i arheološko radionice, potonja je ujedno uključivala i prezentaciju izrade lončarskih predmeta na lončarskom kolu te je bila ujedno i izrazito posjećena. - Ukupno je od otvaranja realizirano preko 12 dječjih radionica, zaključno s radionicom izrade božićnih ukrasa za Muzej. Nekoliko je radionica bilo provedeno za odgojno-obrazovne ustanove koje su ujedno čine najveći postotak u posjećenosti Muzeja, pogotovo tijekom jesenskog perioda – kaže Ivana Hazulin.

Muzej Radboa može se razgledati u uredovno zimsko radno vrijeme, od utorka do petka od 9 do 17 h, subotom od 10 do 14 h i nedjeljom od 13 do 17h. Muzej ne radi ponedjeljkom i u vrijeme blagdana i državnih praznika. Cijene za djecu i umirovljenike su po 10 kuna, grupe veće od 30 osoba ostvaruju pravo na popust i cijenu od 8 kn. Cijena za odrasle iznosi 20 kn, grupa veća od 30 osoba ostvaruju pravo na popust i cijenu od 16 kn. Cijena stručnih vodstva je 100 kn na hrvatskom jeziku, tj. 150 kn na engleskom jeziku.