'U mandatu ove Vlade zagorskim braniteljima dodijeljeno je 11 stambenih kredita, 4 bespovratne financijske potpore i 3 stana'

Autor M. Bašak

Predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek u svom uvodnom izlaganju podsjetio je na današnji dan, 15. siječnja 1992. godine kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, istaknuvši neizmjeran doprinos branitelja s područja cijelog Hrvatskog zagorja u stvaranju neovisne i suverene hrvatske države

hdz

U stranačkim prostorijama HDZ-a u Krapini danas je održana konferencija za medije na temu: 'Pregled programa i projekata Ministarstva hrvatskih branitelja u Krapinsko-zagorskoj županiji' na kojoj su govorili  predsjednik ŽO HDZ-a Krapinsko – zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek te državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić. Predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek u svom uvodnom izlaganju podsjetio je na današnji dan, 15. siječnja 1992. godine kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, istaknuvši  neizmjeran doprinos branitelja s područja cijelog Hrvatskog zagorja u stvaranju neovisne i suverene hrvatske države.

Uvažavanje, poštovanje i briga za hrvatske branitelje, braniteljsku populaciju i njihove obitelji na svakoj razini kontinuirano su sastavnica politike HDZ-a , u svakom našeg programu i sastavna politika svake naše Vlade – rekao je Tušek, istaknuvši kvalitetnu suradnju  sa svim braniteljima i braniteljskim udrugama, te zahvalivši Zagorcima koji su napustili svoja ognjišta, koja nisu bila direktno ugrožena ratom,  i krenuli u obranu domovine.  Za dobru suradnju s braniteljima pohvalio je državnu tajnicu Nevenku Benić, koja je govorila projektima i programima Ministarstva hrvatskih branitelja koji se provode u Krapinsko – zagorskoj županiji.

   – U mandatu Ove Vlade donesen je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koji je na jedinstven način obuhvatio sva prava hrvatskih branitelja, ali i aktivnosti koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi.  Sredstva za njegovu punu primjenu osigurana su u državnom proračunu i to za sve mjere koje su propisane zakonom – rekla je Nevenka Benić, istaknuvši da žele razvijati partnerski odnos sa svim braniteljskim udrugama i jedinicama lokalne samouprave. Benić je naglasila da je  u protekle dvije  godine Ministarstvo hrvatskih branitelja  podržalo 84 projekta za udruga s područja KZŽ , ukupne vrijednosti 4, 5 milijuna kuna i da su se ti  projekti najviše odnosili  na financiranje projekata udruga iz Domovinskog rata, očuvanje sjećanja na Domovinski rat, sufinanciranje izgradnje spomen obilježja, stambeno zbrinjavanje, provođenje sistematskhi pregleda, na potpore za samozapošljavanje i dr.. Navela je kako je u 2018. s KZŽ sklopljen ugovor o sufinanciranju ugradnje dizala u sjedište Županije u vrijednosti 185.000 kuna, a s Gradom Krapinom ugovor o sufinanciranju  izgradnje pristupne rampe i prilagodbe sanitarnog čvora za osobe s invaliditetom u OŠ Augusta Cesarca u Krapini, ukupne vrijednosti 120.000 kuna.  

Najavila je  i sufinanciranje izgradnje spomen obilježja za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u  Krapini te spomen obilježja u Loboru i Budinščini.   Isto tako u svom izlaganju državna tajnica rekla je kako je u mandatu ove Vlade u Krapinsko-zagorskoj županiji stambeno  zbrinuto 18 stradalnika iz Domovinskog rata. Dodijeljeno je 11 stambenih kredita, 4 bespovratne financijske potpore i dodijeljena 3 stana.   S Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana  sklopljen je sporazum o suradnji kroz koju je dogovoreno osiguravanje preventivnog sistematskog pregleda za branitelje,a  pregledana su 663 branitelja.  Napomenula i kako u Krapini  djeluje Područna jedinica  i Centar za psihosocijalnu pomoć KZŽ u kojem se tijekom 2017. i 2018. pružila 2.419 intervencija za 1.565 korisnika. Intervencije su se najčešće odnosile na psihosocijalnu pomoć, o prošle godine dobili su i službeno vozilo financirano sredstvima EU. Na kraju je braniteljskim udrugama zahvalila na suradnji, najavivši podršku kroz projekte i programe i u 2019..