U INKOP obući nastavljena proizvodnja, traže se potencijalni investitori

Autor mb

Stečajni upravitelj traži kupca za liniju za proizvodnju kože posrnulog INKOP-a d.d.

foto: tportal.hr

Tvrtka INKOP obuća d.o.o. iz Poznanovca, sukladno odluci Skupštine vjerovnika, spašena je od likvidacije te je uspjela prebroditi još jednu poslovnu godinu. Tvrtka zapošljava 80 –ak radnika, a najvažniji ugovor ima s MORH-om. Uz obuću za vojsku proizvodi i zaštitnu obuću za ostale firme gdje ponovno pokušava doći barem do malog dijela onog 'kolača' koje je imala prije posrnuća.

Štrajk u ljeto 2016.

- Radnicima se redovito isplaćuju plaće, doprinosi te se podmiruju ostale obveze prema državi. Inkop obuća ne stvara nikakva dugovanja u okviru stečajnog postupka. No, stečajni postupak ne može trajati do vijeka, već se mora naći neki investitor koji će preuzeti, kupiti imovinu i nastaviti s proizvodnjom. Svima nam je cilj da se proizvodnja održi i nastavi te upravo i tražimo takvog investitora koji će zadržati postojeće radnike, zaposliti nove te donijeti i ugovoriti nove poslove – rekao nam je stečajni upravitelj Tomislav Đuričin. Podsjetimo, zagorska tvornica obuće posrnula je u ljeto 2016. kada je sve kulminiralo mirnim štrajkom radnika zbog neisplate plaća. U međuvremenu, i INKOP obuća i INKOP d.d. završile su u stečaju.

INKOP d.d.

- Inkop su kao i slične firme u obućarskoj industriji 'pokosili' male marže i visoki troškovi zbog čega nije bilo dovoljno sredstava za servisiranje obveza koje su se stvorile s vremenom - objašnjava Đuričin. Druga tvrtka, INKOP d.d. je također u stečaju. - U Inkopu d.d proizvodnja je obustavljena, nema zaposlenih radnika, a zgrade u kojima se odvijala proizvodnja su u vlasništvu leasinga koji će ih najvjerojatnije prodati. Ja moram sukladno nalogu skupštine prodavati pokretnine, koje su u zgradi, a to je kompletna linija za proizvodnju kože. Hoće li se naći netko tko će kupiti zgradu i liniju te pokrenuti ponovno proizvodnju, to je pitanje - zaključio je Đuričin. Dodajmo kako je Inkop obuća član Zajednice proizvođača u kojoj su još i Borovo te Jelen professional.