Traže se volonteri za pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih i prekršajnih djela

Autor zagorje.com

Uloga volontera bit će pružanje emocionalne podrške i praktičnih informacija svjedocima, žrtvama i po potrebi članovima njihovih obitelji

foto: ilustracija

Udruga CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje objavila je javni poziv kojim, u sklopu projekta Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela. traži volontere i volonterke za pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih i prekršajnih djela u Krapinsko-zagorskoj županiji.

CESI poziva sve zainteresirane za rad sa žrtvama i svjedocima kaznenih i prekršajnih djela na području Krapinsko - zagorske županije da se prijave na volontiranje u Zaboku. Uloga volontera bit će pružanje emocionalne podrške i praktičnih informacija svjedocima, žrtvama i po potrebi članovima njihovih obitelji.

Volonteri/ke mogu biti umirovljenici/ce, studenti/ce, zaposlena ili nezaposlena osoba, odnosno odgovorna punoljetna osoba:

- sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem, bilo koje struke ili zvanja,

- protiv koje se ne vodi kazneni postupak,

- koja može svoje slobodno vrijeme izdvojiti za volontiranje,

- motivirana za pomoć drugima,

- koja voli raditi s ljudima,

- nema predrasuda, komunikativna je, empatična i tolerantna.

Pisanu prijavu (prijavnicu i životopis) potrebno je poslati mailom na adresu: [email protected] ili poštom na adresu: Nova cesta 4, 10000 Zagreb najkasnije do 2. veljače, 2018. godine.

Za volontere i volonterke biti će organiziran besplatni edukacijski program kako bi stekli znanja o principima rada sa žrtvama i svjedocima kaznenih i prekršajnih djela te vještine za pružanje podrške.

U slučaju dodatnih pitanja slobodno nam se obratite na email adresu: [email protected] ili broj telefona 099/700 96 73.

Projekt Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela će na području Krapinsko-zagorske županije do 31. prosinca 2020. godine provoditi CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

U okviru projekta provodit će se aktivnosti pružanja psihosocijalne i savjetodavne pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih djela, pružanja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela koje nisu prijavile/i kazneno (prekršajno) djelo te pružanja podrške nakon završetka sudskog postupka, pružanja podrške žrtvama i svjedocima pratnjom na sud, pružanja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u vidu pratnje na policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb. Osim navedenih usluga namijenjenih izravnim korisnicima projekta (žrtvama i svjedocima kaznenih i prekršajnih djela) , provest će se i Nacionalna kampanja s ciljem promoviranja prava koja žrtve i svjedoci imaju prije, tijekom i nakon postupka te informiranju žrtava kaznenih djela kako bi što lakše prošli kroz traumatično iskustvo, a s ciljem sprečavanja njihove daljnje viktimizacije. Aktivnosti će provoditi volonterke, voditeljica projekta, te dvije vanjske suradnice: psihologinja i pravnica.

U okviru projekta organizirat će se okrugli stolovi i tematske sjednice za predstavnike nadležnih tijela i institucija te organizacija civilnog društva s područja Krapinsko-zagorske županije s ciljem uspostave što bolje međusektorske suradnje institucija u području zaštite i pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih i prekršajnih djela.

Projekt financira Ministarstvo pravosuđa u okviru Javnog poziva za financiranje aktivnosti partnerske mreže organizacija za podršku i pomoć žrtvama i svjedocima u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima, a udruga CESI projekt provodi u partnerstvu sa sljedećim udrugama: Ženska soba, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, SOS Virovitica, Centar za građanske inicijative Poreč, Delfin Pakrac, HERA Križevci, IPC Slavonski Brod, DEŠA Dubrovnik, Korak Karlovac i ZvoniMir Knin.

VIŠE O JAVNOM POZIVU POGLEDAJTE OVDJE.