SVRAB: Nema mjesta panici, u Zagorju se pojavljuje unatrag nekoliko godina i nije opasan

Autor zagorje.com

Iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije ističu kako se u našoj županiji svake godine bilježe pojedinačna obolijevanja od svraba u obitelji ili u dječjim kolektivima

Pojedinačni slučajevi svraba u obitelji ili u dječjim kolektivima pojavljuju se od 2014. godine

Na informaciju da se u jednoj zagorskoj osnovnoj školi u dva razreda pojavila svrab ili šuga, iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko - zagorske županije ističu kako to nije ništa novo, jer se pojedinačni slučajevi svraba u obitelji ili u dječjim kolektivima u Zagorju pojavljuju već nekoliko godina, odnosno od 2014. godine.

- Kada se svrab pojavi, provodi se standardni postupak da se medicinskom kremom mažu čitava obitelj i djeca koja su bila u kontaktu sa zaraženim kolektivom. Nema mjesta panici, niti je to ništa opasno, a svrab se pojedinačno javlja već unatrag tri godine, u vrtićima, školama, umirovljeničkim domovima i domovima za psihički bolesne osobe te se svake  godine provodi uobičajeni postupak i preventiva – rekao je Ivan Lipovac, dr. med., spec. epidemiologije, voditelj Higijensko – epidemiološkoj odjela Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije. Inače, pojava svraba nije vezana sezonski, kao što je to slučaj s pojavom ušiju koje se najčešće javljaju na proljeće i zimi.

Šuga ili svrab zarazna je bolest koje se posljednjih godina rijetko pojavljivala, no ponovno se aktualizirala nakon što se pojavila u BIH. Simptomi su crvenilo i svrbež, a jače svrbi noću i pri većoj toplini. Bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka u dugotrajnijem bliskom kontaktu. Najčešće su to kućni kontakti, prijenos preko rublja, odjeće, posteljine, spolnim odnosom i spavanjem u istom krevetu.