SVEČANOST OBRTNIČKE KOMORE KZŽ: 'Tendencija zatvaranja obrta je prestala, obrtništvo se obnavlja'

Autor sp

U sklopu svečanosti dodijeljena su priznanja, a zlatna plaketa pripala je Vlasti Hubicki iz Marije Bistrice, vlasnici Medičarsko svjećarske radnje Zozolly – utemeljeno 1882. godine

  obrtnici

- Ove godine imamo na našem području 25 obrta više nego prošle godine, što je velika stvar. Znači da je tendencija zatvaranja obrta prestala i da se obrtništvo obnavlja kao tijelo – naglasio je Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore KZŽ na jučerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine OK KZŽ, koja se povodom Dana Komore održala u Zlataru. – Puno smo radili na promociji i deficitarnih obrtničkih zanimanja i tako ćemo nastaviti i pokušati senzibilizirati roditelje i djecu da se uključe u zanimanja, koja znače da nakon završetka srednje škole odmah imaju posao, a to je jako bitno – dodao je Pleško.

Da obrazovanje nema alternativu i da je potrebno djecu potaknuti da se uključe u strukovno obrazovanje, naglasio je i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Mirza Šabić, a koji je, kao i gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, čestitala obrtnicima na uspjesima, istaknuvši da se broj obrta i u zlatarskom Udruženju povećao, što je odraz razvoja infrastrukture u ovom kraju.

Župan Željko Kolar istaknuo je sjajnu suradnju između Komore i Županije. – To se vidi po nizu aktivnosti, od zajedničke organizacije Gospodarskog zbora do projekta koji radimo s Komorom i Zavodom za zapošljavanje, vezano za deficitarna zanimanja. Dobrom kampanjom uspjeli smo da se ipak veći broj djece upisao u deficitarna zanimanja, a KZŽ je osigurala stipendije za sve koji su se upisali i garantiramo u suradnji s Obrtničkom komorom posao svima na području županije. Naša županija je prošle godine bila jedna od četiri županije u Hrvatskoj koja je imala rast zaposlenosti u obrtima. To je rezultat kontinuiranog rada i zalaganja prije svega poduzetnika i obrtnika, a nakon toga i pomoći institucija poput Krapinsko-zagorske županije. Ključ uspjeha je čovjek prije svega, dobri i educirani majstori, radnici, kvalitetan proizvod. Naši obrtnici i poduzetnici su pokazali da imaju odličan proizvod, a nakon toga je dodatna mogućnost brendiranja i zato su tako sjajni rezultati i naši obrtnici izvoze po čitavom svijetu. U slijedećem razdoblju moramo najviše pažnje posvetiti obrazovanju i zbog toga radimo ove projekte, slijedeće godine počet će se graditi oduzetnički inkubator u Krapini, pripremamo izgradnju Centra kompetencija i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku i u poljoprivredi u Bedekovčini i to je sve zapravo ulaganje u budućnost – naglasio je župan.

Na svečanoj sjednici tradicionalno su dodijeljena priznanja Obrtničke komore dobitnicima za 2017. godinu. Zlatna plaketa, koja se kao najveće priznanje OKKZŽ dodjeljuje uglednom i časnom obrtniku za dugogodišnji doprinos u organizaciji strukovno-cehovskog rada, strukovnog obrazovanja za potrebe obrtništva te organizaciju kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti obrtnika na području Obrtničke Krapinsko-zagorske županije, za 2017. godinu pripala je Vlasti Hubicki iz Marije Bistrice, vlasnici Medičarsko svjećarske radnje Zozolly – utemeljeno 1882. godine. Kako je Vlasta Hubicki zbog bolesti bila spriječena primiti priznanje, u njeno ga je ime primio Nenad Kučiš, predsjednik Udruženja obrtnika gradova D. Stubica, Oroslavje i općina M. Bistrica, G. Stubica, Stubičke Toplice.
Srebrna plaketa, kao najviše priznanje pojedincima i institucijama u zemlji i inozemstvu koji su svojim djelovanjem i iskazanom potporom OKKZŽ dali značajan doprinos njenom radu i razvoju obrtništva, dodijeljena je Ivanu Kovačiću iz Marije Bistrice, vlasniku obrta Lončarija.

Bročane plakete dodijeljene su Stjepanu Hrvoju, vlasniku obrta Građevinar Hrvoj iz Poznanovca, Đurđi Drepmetić, ugostiteljstvo San iz Donje Stubice, Kruni Krčeliću, vlasniku obrta Ljevaonica Krčelić iz Kraljevca na Sutli, Ivanu Bajsiću, vlasniku obrta Tekstil Bajsić iz Krapine, Mladenu Šoštarku, vlasniku obrta Vodo-limexjeko iz Čreta, Veljku Podboju,m vlasniku obrta Pekara i trgovina Klasek iz Desinića, Krešimiru Ivanu Rajačiću, vlasniku obrta RINEL informatike-elektronika iz Svetog Križa Začretja, Tomislavu Vrhovcu, vlasniku obrta Nekretnine Vrhovec obrt za graditeljstvo, trgovinu i usluge iz Zaboka te Smiljani Krajnik, vlasnici Trgovačkog obrta OTM iz Lobora.