Svečanost obilježavanja 26. obljetnice Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Autor nca

Hrvatska udruga Muži zagorskog srca i Zaklada hrvatskog državnog zavjeta su u nedjelju, 14. siječnja, u Velikom Trgovišću organizirali obilježavanje 26. obljetnice Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

  glavna.jpg

U organizaciji Općine Veliko Trgovišće, Zaklade Hrvatskoga državnog zavjeta i Hrvatske udruge Muži zagorskoga srca u Spomen školi dr. Franje Tuđmana u rodnome mjestu prvoga hrvatskog predsjednika obilježena je 26. obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske. Nakon paljenja svijeća podno poprsja kod Spomen kuće, u župnoj je crkvi vlč. Josip Čulig služio svetu misu. Akademija u povodu obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Spomen školi je okupila veliki broj poštovatelja dr. Tuđmana, na čijem su početku nazočne pozdravili doc. Rajko Fureš, zamjenica općinskoga načelnika Štefica Kukolja i prof. Ivo Ivančić, član uprave Zaklade Hrvatskoga zavjeta te zamjenica župana Jasna Petek.

Puna dvorana galerije u prizemlju s pozornošću je pratila izlaganje mr. sc. Stjepana Adanića, ratnoga gradonačelnika Varaždina, koji je za Domovinskoga rata obavljao više odgovornih dužnosti u Uredu predsjednika Tuđmana i Vladi RH. Govorio je o djelovanju prvoga hrvatskog predsjednika, utemeljitelja Republike Hrvatske te raketiranju Banskih dvora 7. listopada 1991. godine kao prelomnice hrvatske borbe za slobodu i samoga Domovinskog rata. Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman uz sudjelovanje u raspravi bio je i izaslanik premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Tema njegova izlaganja bio je značaj međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske na planu opstojnosti i prosperiteta Republike Hrvatske. U galeriji na prvome katu Udruga branitelja i veterana Domovinskoga rata postavila je izložbu fotografija o sudjelovanju branitelja iz Krapinsko-zagorske županije u obrani i oslobođenju Hrvatske, a izložena su i dva portreta većega formata Svetoga oca Ivana Pavla II. i predsjednika dr. Franje Tuđmana slikara amatera iz Gornje Stubice Damira Kukavice. Zanimanje za program bilo je veliko pa je gledalište bilo potpuno ispunjeno. Pored nekoliko predstavnika zagorskih općina i gradova bili su i brigadir Drago Horvat, međunarodni tajnik Zajednice branitelja HDZ-a ''Gojku Šušak'', koordinator zajednice u Zagrebačkoj županiji mr. sc. Vlado Kožar i predsjednik zajednice u KZŽ te član predsjedništva HDZ-a Zdravko Vincelj. Uz mnogobrojne branitelje nazočni su bili i članovi središnjice HDZ-a Jozo Begić i Ilija Marić te umirovljeni časnik Ante Gugić, kao i županijski vijećnici Danijel Vnuk i Nikola Capar.

Nedavno preminuli službeni fotograf predsjednika Tuđmana Josip Polanović ostavio je Velikome Trgovišću više desetaka fotografija iz života hrvatskoga predsjednika. Fofografije je stoloravnatelj HU Muži zagorskoga srca doc. dr. sc. Rajko Fureš predao je na daljnju uporabu Zakladi Hrvatskoga državnog zavjeta.